Memur ve memur emeklilerinin 2022-2023 yılları arasında maaşlarına yapılacak olan zammın belirleneceği 6. dönem toplu süreç görüşmeleri devam ederken, hükümetin açıkladığı zam teklifi, kamu çalışanları ve emeklileri mutlu etmedi. Milyonlarca memuru temsil eden sendikalar, tekliften duydukları rahatsızlıkları yaptıkları basın açıklamaları ile sıralıyor. Memur-Sen Konfederasyonu’nu temsilen kameraların karşısına geçen Düzce Sağlık-Sen Şube Başkanı Cihan Özal, hükümetin, 2022'nin ilk 6 ayında yüzde 5, ikinci 6 ayında yüzde 6, 2023'ün ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 6+6 ve enflasyon farkı yönündeki teklifine tepki gösterdi.

 “Beklentilerini karşılamaktan uzak bir görüntü sergiliyor”

Kamu çalışanlarının çözüm bekleyen sorunlarına işaret ederek sözlerine başlayan Özal, “Enflasyon karışışında erimiş maaşlarımızın en etkili çözüm yeri olarak toplu sözleşme masasını görüyoruz. Bu nedenle 4 milyona yakın kamu görevlisi ve 2 milyona yakın memur emeklisinin gözü kulağı toplu sözleşme masasındadır. Kamu işvereninin dün açıkladığı teklif maalesef bu büyük kitlenin beklentilerini karşılamaktan uzak bir görüntü sergiliyor.” dedi.

“Artık bu yanlış hesaptan dönülmelidir”

Hükümet tarafından memuru enflasyona ezdirecek bir zam teklifi sunulduğunu savunan Özal, şöyle konuştu:

 “2022 yılı için yüzde 5+6, 2023 yılı için yüzde 6+6 maaş zammı teklifi memuru yine enflasyona ezdirecek bir tekliftir. 2020 yılının ocak ayında maaş ve ücretinin tamamıyla 98,5 kg “kıyma” alabilen kamu görevlisi, 2021 yılı ağustos ayı maaş ve ücretiyle 65,2 kg “kıyma” alabilmektedir. 2020 yılının ocak ayında maaş ve ücretinin tamamıyla bin 917 adet “simit” alabilen kamu görevlisi, 2021 yılı ağustos ayı maaş ve ücretiyle bin 695 adet “simit” alabilmektedir. 2020 yılının ocak ayında maaş ve ücretinin tamamıyla 21 adet 18 litrelik “sıvı yağ” alabilen kamu görevlisi, 2021 yılı ağustos ayı maaş ve ücretiyle 14 adet 18 litrelik “sıvı yağ” alabilmektedir. 5. toplu sözleşmeden bugüne kadar geçen 19 ayda kıyma yüzde 92, pirinç yüzde 50, makarna yüzde 37 arttı. Kamu görevlilerinin maaşları enflasyon karşısında erimektedir. 5. dönem kamu işvereni tarafından teklif edilen ve hakem tarafından verilen maaş zammı iki yıl için 4+4 ve 3+3; 19. ayda gerçekleşen enflasyonun ise yüzde 26 olması kamu işvereninin dikkate alması gereken en açık tablodur. Artık bu yanlış hesaptan dönülmelidir.” şeklinde konuştu.

“Memura zammı enflasyon değil kamu işvereni vermelidir”

Teklifin hazırlanması aşamasında çarşı-pazar fiyatlarının göz ardı edildiğini öne süren Özal, şu ifadelere yer verdi:

“Öyle görünüyor ki; bu teklif hazırlanırken yüksek enflasyon, kurdaki yükseliş, temel ihtiyaç harcamalarındaki artış, alım gücündeki düşüş gözetilmemiştir. Kamu işvereninin sunduğu teklif bu gerçekleri dikkate almayan, yetersiz, eksik ve beklentilerimizin altında bir tekliftir. Biz diyoruz ki; memura zammı enflasyon değil kamu işvereni vermelidir. Kamu işvereninin 3600, refah payı, sözleşmeli personel ile ilgili takvimlendirilmemiş, oranı, kapsamı belirlenmemiş soyut teklifini; oran, kapsam, takvim gibi hususları netleştirerek somutlaştırmasını, tüm kamu görevlilerini mutlu edecek, beklentileri karşılayacak bir teklif sunmasını istiyoruz.” dedi.

“Sözleşme bir oldubittiyle değil zaman baskısı olmadan pazarlıkla neticelenmelidir”

Fiyat belirleme toplantılarının oldubitti ile yapılmaması gerektiğini dile getiren Özal, açıklamasını şöyle noktaladı:

“Toplu sözleşme bir oldubittiyle değil zaman baskısı olmadan pazarlıkla neticelenmelidir. Bunun için de yeni ve kapsamlı bir teklifin hazırlanarak; 5. dönem toplu sözleşmenin zararlarını tazmin edecek, kayıplarımızı giderecek, memuru enflasyona ezdirmeyecek, emeğimize yaraşır yeni bir teklifin pazarlığa imkân tanıyacak şekilde pazartesi gününe kadar sunulmasını istiyoruz. Memur-Sen Düzce Şubesi olarak, haklarımızı kazanmak, taleplerimizi kabul ettirmek için her türlü eylem, etkinlik ve program için hazır olduğumuzu ilan ediyoruz. Yangın ve sel felaketinde hayatını kaybedenlere Allah'tandır rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Yaşadığımız doğal afetlerin yaralarını sarmak için üzerimize düşen sorumluluğu fazlasıyla yerine getirmeye hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Milletimizin başı sağ olsun.” Şeklinde konuşarak sözlerine son verdi.