Yoksul durumda olan, 65 yaş üzeri muhtaç ve yaşlı aylığı alan ya da engellilik durumundan dolayı maaş bağlanan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir gelişme yaşandı.
Hükümet, yönetmelik değişikliği ile muhtaçlık durumunun tespitinde "ev sahibi olmayı" veya "kira ödemeyi", gelir incelemesinde kıstas olmaktan çıkardı. Bunu "en hayati ihtiyaç" saydı. Böylece, kendi üzerine evi olanların da yoksulluk yardımı almasının önü açıldı.

 

MUHTAÇLIK SINIRI 255 TL

 


Bundan sonra aralarında akrabalık bağı bulunmasa bile aynı evde yaşayan tüm kişiler, hane gelirinin hesaplanmasında sayılacak. Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yönetmelik değişikliğine göre, aylık bağlanmasında esas alınan muhtaçlık sınırı 119'dan 255 liraya yükseltildi.

 


ENGELLİYE VE BAKANA MAAŞ VAR



Evde engelli çocuğuna bakan ve Genel Sağlık Sigortası olmayan kişilerin tamamı "sosyal güvence" kapsamına alınırken, 18 yaş altı engelli aylıklarını alabileceklerin kapsamı da genişletildi. Düzenli olarak gelir elde edenlerin aylık başvurularının direkt reddedilmesi önlendi.Yapılan degişiklikle, yüzde 40-69 arasında engelli işsizler muhtaç maaşı alabilecek. Yeni düzenlemeyle 18 yaşını bitirmiş engelliler için ‘bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan’ şartı kaldırıldı. Muhtaç olduğuna karar verilen engelliye aylık 373 lira ödeniyor. 65 yaşını doldurmamış ama engelli ve muhtaç, İŞKUR’a başvuruda bulunmuş ama yerlestirilmemişse 248 lira alıyor. Engelliye bakana da 248lira veriliyor.

 



BAŞVURU NEREYE YAPILACAK?



Yaşlılık aylığı bağlatma işlemleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yürütülüyor. Yaşlılık aylığı için başvurular, illerde valiliklerde, ilçelerde kaymakamlıklarda faaliyet gösteren vakıflara yapılabiliyor. Belirtilen özelliklere sahip olanlar buralardan başvuru yapıp durumlarıyla ilgili tespit yapılmasını talep ediyor. Muhtaç durumunu kanıtlayan 65 yaş üstü kişilere hemen maaş bağlanıyor.

 

 

Haber;P.Yıldırım