Bakanlığın gündemindeydi...
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Düzce ziyaretinde açıkladığı Oyuncak OSB, bakanlığın uzun süredir gündeminde olan bir proje... Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'ye bir oyuncak OSB kazandırılmasına dönük 2015 yılında yaptığı açıklamada, ülkenin köklü bir medeniyete sahip olmasına rağmen milli bir oyuncak karakteri olmadığını vurgulamış, bu doğrultuda 2015-2018 yıllarını kapsayan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi'nde Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi'ne de yer verdiklerini açıklamıştı.  

İlk olarak Erzurum düşünüldü
Özellikle Çin'den gelen veya merdiven altı yerlerde üretilen oyuncakların çocukların sağlığını olumsuz etkilediği gerçeğinden yola çıkılarak, kurulacak ihtisas OSB ile oyuncak üretiminde kalitenin de artması hedeflendi. İlk olarak Erzurum'un Oyuncak OSB için talip olduğu bilinirken, İstanbul ve Ankara ile liman kentlerine yakınlığı Düzce'nin bir adım öne geçmesini sağladı. 

Düzce'nin artıları...
Düzce'nin tercih sebebi olmasına ayrıca ağaç ve orman ürünlerine dönük üretimlerin olması da önemli katkı sağladı. Sağlıklı oyuncak denildiğinde ilk akla gelen 'ahşap' oyuncakların, atölyelerden çıkıp fabrika üretimine geçmesiyle Türk kültürünü, medeniyetini yansıtan, milli oyuncak karakterleri çocuklarla buluşacak. Başbakan'ın Düzce'ye Oyuncak OSB sürprizini açıklarken, AR-GE merkezleri ile birlikte fabrikaların faaliyet göstereceğine dikkat çekmesi yine çocukların her türlü kanserojen maddeden uzak tutulması için tüm tedbirlerin alınacağını gösterdi. 

Her şey yolunda giderse 1 yılda tamam
Düzce için çok yeni bir yatırım olmasına bağlı olarak henüz yer ve proje konusunda net bilgilerin şehre ulaşmadığı Oyuncak OSB, Türkiye'de bir ilk olma özelliği ile de dikkat çekiyor. Yine devlet tarafından sağlanmakta olan ve yeni sağlanması beklenen teşviklerle yatırımcıların kısa sürede belirlenen alanda fabrikarlarını kuracağı tahmin edilirken, kamu arazisi olması halinde ya da yer noktasında sorun çıkmadığı sürece yeni OSB'nin 1 yıl içerisinde şehre kazandırılacağı bilgisi edinildi. 

Düzce'nin istihdamına da katkı sağlayacak
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2010 yılında 472 milyon dolar olan oyuncak ithalatı, 2014 sonunda yüzde 55 artışla 731 milyon dolara ulaştı. Her yıl büyük rakamlar harcanan ithal oyuncaklara Düzce Oyunca OSB'de tasarlanacak "milli oyuncaklar" ile dur diyecek olan devlet, oyuncak pazarındaki Çin hakimiyetini kırmak istiyor. Modern ve teknolojik altyapılarla donatılacak olan ihtisas OSB, milli oyuncak sanayisinin geliştirilmesinin yanı sıra Düzce'nin istihdamına katkı sağlayacak.

HABER;C.ÜSTÜNER