17.11.2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Vergi borçları ve SGK Borçlarının Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin düzenleme kapsamında, Düzce’de binlerce kişi, borçlarını yapılandırmak için başvuru yaptı.

Öncü TV ekranlarında yayımlanan ve ilgi ile izlenen “İşte Düzce” programına konuk olan SGK Düzce İl Müdürü Necmi Köroğlu yapılandırmanın genel kapsamı, yapılandırmaya girmeyen borçlar ve yapılandırmanın avantajları ile ilgili birçok konuya değindi.

“Borcu olanlar için yapılandırma büyük bir fırsat”

Borcu olanlar için yapılandırmanın büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Köroğlu, “Malumunuz 7256 sayılı kanun 17.11.2020 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. 7256 Sayılı kanunda, bazı alacakların yapılandırılması, kanunda değişiklik yapılmasına dair kanundu ve bu kanunla da SGK bazı alacakları yapılandırma kapsamına aldı. SGK alacaklarından Ağustos 2020 ve öncesine ait sigorta primleri, GSS primleri, işsizlik sigortası primleri, iş kazası, meslek hastalığı, malullük, vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacaklarıdır. Rücu alacaklarını daha detaylı açıklayalım. Rücu alacakları nedir? Bizim sigortamızdan iş kazasına, meslek hastalığı ya da malullük, vazife malullüğüne maruz kalmış sigortalılar eğer bu hastalığa maruz kalmasında üçüncü şahsın mahkeme kararıyla sabit kusuru varsa yaptığımız masrafları üçüncü şahıslara biz rücu ediyoruz. Bu alacaklar da yapılandırma kapsamında olduğunun altını çizelim. Malumunuz biz yapılandırmanın olmadığı dönemlerde de alacaklarımızın tahsilinde 6183 sayılı amme alacakları çalışma usulü kanununu uyguluyoruz. 6183 sayılı kanunun 48. Maddesine göre taksitlendirilmiş borçlar da yapılandırma kapsamında. Diyelim ki, kişi, işveren ya da Bağkurlu sigortalılarımız daha önce yapılandırma, taksitlendirme yapmış olanlar; 3 taksit ödedi ve kalanı ödemediler. Biz o 3 taksiti öncesinde mahsup ediyoruz, kalan borcu 7256 sayılı yapılandırmadan faydalandırıyoruz, bu ödenmiş taksitler mahsup ediliyor ve yanmıyor.  Örneğin, 10 taksit yapılmış üçü ödenmiş ve yedi taksit kalmış, biz yedi taksitlik borcu yeniden güncelliyoruz, taksit yapıyoruz. Yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar,  diyelim ki hasbelkader, maaş kesilmiş, yanlış ödenmiş ya da geçmişte bir sahte sigortalı tespit edilmiş bunlardan doğan alacaklar da yapılandırma kapsamındadır. Bir de en önemlisi Bağkur dediğimiz 4B yani prim dediğimiz kendi ödeyen sigortalar var. Bildiğiniz gibi, daha önce Bağkur sigortalılarımızın hizmetlerini dönem dönem durdurduk ve borçlarını sildik. Ne dedi kanun, siz bunları o dönemki fiyattan satın alabilirsiniz, canlandırabilirsiniz, buna ihya diyoruz ve bu da yapılandırma kapsamında ancak bugünkü fiyattan değil indirimli fiyat üzerinden alıyorlar” diye konuştu.

“Yapılandırma fırsatı 1 Şubat 2021 tarihine kadar devam edecek”

Yapılandırma fırsatının 1 Şubat 2021 tarihine kadar devam edeceğini kaydeden Köroğlu, şu şekilde konuştu:

“İsteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri, kanuna göre 4A, 4B, 4C dediğimiz SSK, Bağkur, Emekli Sandığı’na tabi çalışmayan kişiler kendi primlerini ödeyebiliyorlar, buna isteğe bağlı sigorta diyoruz ve bundan da borcu varsa yapılandırma kapsamındadır. Topluluk sigortası 2008 öncesi yine dediğimiz gibi avukatlar, noterler toplu olarak topluluk sigortası adı altında prim ödüyorlar ve buradan kalan borçları eğer varsa yapılandırmanın kapsamında. En önemlilerinden biri de, bizim kurumumuzun iş ve işlemlerinin gecikmesinden doğan problemlerde kanuna göre idari para cezası uyguladığımız fiiller var. Örneğin, aylık prim bildirgesini takip eden 26 Ocak’a kadar internet ortamında göndermek zorunda, eğer 27 Ocak’ta gönderilirse ceza uyguluyoruz. Kanuna göre, bir sigortalı işe başlamadan önce elektronik ortamda işe girişi verilmelidir. Geç bildirilmesi veya kayıt dışı çalışma durumu varsa idari para cezası uyguluyoruz. 31.08.2020 tarihinden önceki bir döneme ait olup bu tarihe kadar tebliğ edilen cezalar yapılandırma kapsamında. Bir hatırlatma ekleyelim, özellikle işverenler bildirge sistemlerini kabul etsinler belki tebligat gecikmiş olabilir, hiç ulaşmamış olabilir eğer orada borcu varsa bize başvursunlar  yapılandırmaya tabi ediyoruz. Altını çizelim, tebligat ulaşmasa da sistemde görünüyor. SGK’da şifre ile giriş yapılan e-bildirge ekranı var, kişilerin idari para cezaları burada görünüyor. Ancak şu var, yapılandırma yapıp tahakkuk edebilmesi için mutlaka tebliğ edilmesi gerekir. İdari para cezaları tebliğ edildiği zaman kesinleşir. Bu nedenle, 1 Şubat 2021’e kadar kuruma gelip elden tebliğ ederek yapılandırmadan faydalanabilirler. Bir de, kanunun yayın tarihinden önce, 2008’den bir para tahsis ettiğimiz zaman gecikme faizine dönüşüyordu ancak şimdi garyem usulü yapıyoruz hasbelkader eskiden borcun aslı bitmiş gecikme zammı ile gecikme cezası kalmışsa bundan ferah olarak diyoruz ve bunlar da yapılandırma kapsamında. Ek olarak, 5510 sayılı kanunun Ek 5. Maddesi dediğimiz tarım işçisi olarak çalışanlar, örneğin fındık toplamaya gelen işçiler, Amasya’da soğan, Adana’da pamuk toplayanlar, kendilerine ait bir tarlaları ya da ziraat odalarına kayıt olmadığı zaman primlerini kendi ödüyorlar. Yeni yasa çıkmadan, 2008’den önce, 2925 sayılı SSK tarım işçileri sigortası kanunu, bu primleri ödeyenler varsa bunlar ve ek 6’ya göre de minibüs ve dolmuşçular da yapılandırma kapsamındadır. Bizim alacağımız olmayıp bizim takip ettiğimiz alacaklar var, damga vergisi, eğitime katkı payı, özel işlemlerimiz gibi ve bildiğiniz gibi biz bunları tahsil ediyoruz, ilgili kuruma verdi dairesine gönderiyoruz bunlar da yapılandırma kapsamındadır. Yapılandırmaya girmeyen hiçbir borç yok. Vatandaşlarımız mutlaka eğer emin değillerse ekrandan, e-devletten, e-bildirgeden ya da bize uğrayarak T.C. kimlik numaraları ile sorgulayabilir ve yapılandırabilirler.”

“O borçlar kapsam dışına alındı”

Kapsam dışına alınan borçlar ile ilgili de bilgi veren Köroğlu, şu şekilde devam etti:

“Bildiğiniz gibi, pandemi nedeniyle 2020 yılının mart, nisan, mayıs aylarını ekim, kasım ve aralığa öteledik. Ağustos 2020 öncesi yapılandırma kapsamına girmediği için bu aylar kapsam dışıdır.  İş bu 6 ay ödeyemezse biz bunları da 6183 sayılı yasaya istinaden taksit yapabiliyoruz. 6552, 7020, 6736 sayılı kanunlara göre yapılandırma yapmıştık, daha önce vatandaşlarımız bunlardan faydalanmıştı, taksitleri bozulmamış ve ödemeleri devam ediyorsa yapılandırma kapsamına girmiyor. Yapılandırma düzeni bozulmamış kişiler, yeniden yapılandıramıyorlar ancak bu 3 kanuna göre ödeyememiş ve yapılandırmaları bozulmuşsa bunlar da gelip kalan borçlarını yapılandırabilirler. Sağlık hizmet sunucuları, optikçiler, eczaneler, hastanelere yersiz ödemeler yapıyoruz ve bazen buralardan alacaklarımız oluşuyor ve bunlar da yapılandırma kapsamı dışındadır. Düzce’de yok ama SGK’nın taşınmazları var, bunların kiraları, borçları da yapılandırma kapsamı dışında olduğunu ekleyelim.”

“Yapılandırma ile gecikme cezası siliniyor”

Yapılandırmanın avantajlarına da değinen Köroğlu, son olarak şunları kaydetti:

“Alacakların gecikme zammı ve gecikme cezasını kaldırıyoruz. Bunların yerine yurt içi üretici fiyat endekisini uyguluyoruz. 2008’den bir örnek verelim. Ana borç 1200 TL, gecikme cezası 3580 TL ve toplamda 4880 TL olan bir borç var. Yapılandırma ile borç siliniyor, ÜFE ile güncelliyoruz ve 818,70 TL’ye düşüyor. Sonuç olarak, 4880 TL olan borç 2.068 TL rakamına düşmüş oluyor. Peşin ve taksit olarak iki ödeme şeklimiz var. Bu 818 TL’yi de hesaplarken, bilindiği üzere peşin ödeme tarihi 28 Şubat’tı ve Cumhurbaşkanı kararnamesiyle 31 Mart’a ertelendi. Borçlu 31 Mart’a kadar peşin öderse, yeniden hesapladığımız ÜFE tutarının %90’ınını yine siliyoruz. Sonuç olarak, 1200 TL ve 81 TL ile 1281 TL olarak ödenmiş oluyor. Taksit öderse, 1200 TL’yi taksite bölüyoruz, taksit sayısına göre yine ödeme avantajı olduğunun da altını çizelim.”

HABER: Savaş ARI