Düzce’de yüzlerce esnafın sesi yine Düzce’deki odalar değil en yüksek temsil makamı olan TESK yani Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu oldu. Şu günlerde hem esnaf odalarını hem de odalar birliğini sorunlara yeterince eğilmemekle eleştiren çok sayıda Düzceli esnaf, salgın yüzünden iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı.

Kepenkleri bir daha açılmamak üzere indiren ve zor günler geçiren esnafa emeklilik için gerekli kolaylığın sağlanması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Emekliliği gelen ancak prim borcu olduğu için emekli olamayan esnaf ve sanatkârlarımıza bu dönemde emekli olabilmeleri için yeni bir hak tanınmalı. Geçmişte SGK ve kamu bankaları arasında imzalanan işbirliği protokolü tekrarlanarak esnafımızın emekli olmasının yolu açılmalı.” dedi.

“Esnaf emeklilik için prim borcunu taksitlendirmek istiyor”

Prim borcu olan esnaf ve sanatkarlara düşük faizli kredi ile emeklilik yolu açılması talebinde bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Pandemide iş yerleri kapanan ve işleri büyük oranda azalan esnafımız prim borcunu yapılandırarak emekli olmak için yeni bir protokol bekliyor. Prim borcundan dolayı emekli olamayan esnaf ve sanatkârımız için SGK ve Kamu bankaları arasında en son 2018 yılında imzalanan işbirliği protokolü bu dönemde tekrarlanmalı. Geçmişte prim borcu bulunan ve emekli olmak isteyen çok sayıda esnafımız protokol sayesinde bankadan aldığı krediler ile prim borcunu yapılandırarak emekli olmuştu.” diye konuştu.

“Pandemi döneminde esnafın sicil engeli ortadan kalksın”

Pandemi döneminde esnafın hiçbir şekilde sicil engeline takılmaması gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Daha önce imzalanan protokollerde esnafımızın bir kısmı sicil engeline takıldığı için bankalar tarafından kredi verilmediğinden dolayı borcunu yapılandıramamış ve emekli olamamıştı. Ancak içinde bulunduğumuz pandemi döneminde ayakta durma mücadelesi veren esnafımız hiçbir şekilde sicil engeline takılmamalı. Zaten esnafın talep ettiği protokol gereği emekli aylıklarından kesinti yapılacağı için bankaların herhangi bir riski yok. Bu yüzden bankalar da sicili bahane etmeden esnafımıza düşük faizli kredi vererek emeklilik için gerekli kolaylığı sağlamalı.” şeklinde konuştu.