Yaklaşık 5.8 milyon vatandaşı ilgilendiren ikinci Konut Edindirme Yardımı ödemelerinde takvim belli oldu. Buna göre, ikinci KEY ödemesinden yararlanacak kişilerle ilgili listeler, 26 Haziran tarihine kadar hesaplama için Tasfiye halindeki Emlak Bankası’na teslim edilecek. Emlak Bankası da, hesaplamaları iki ay içinde tamamlayarak ödemeleri ağustos ayı sonuna kadar yetiştirmeyi planlıyor.

İkinci KEY ödemelerine ilişkin süre, çok sayıda itiraz dilekçesinin verilmesi nedeniyle altı ay ertelenmişti. Birinci KEY ödemesinden yararlanamayan veya KEY tutarını düşük bulan hak sahiplerinden, yaklaşık 1.5 milyon adet itiraz dilekçesi geldi. Ayrıca, 3 milyon hatalı hak sahibi ile 1.3 milyon vatandaşlık numarası tespit edilemeyen hak sahibinin bilgilerinin de kontrol edilmesi gerekiyordu.

İkinci KEY ödemesinden yararlanacak kişi sayısının toplam 5.8 milyona ulaşması nedeniyle, listelerin belirlenmesine ilişkin süre 2009 yılı Bütçe Kanunu ile altı ay daha uzatılmıştı. Bu süre, 26 Haziran tarihinde dolacak. 26 Haziran tarihine kadar, tüm kamu kurumlarının ve de sosyal güvenlik kurumlarının, listeleri, Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’na teslim etmeleri gerekiyor.

Listelerin teslim edilmesinin ardından, Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’nın, hak sahiplerinin alacakları tutarlara ilişkin hesaplamaları başlayacak. Bu kapsamda yapılacak çalışmanın da 1.5-2 ay sürmesi bekleniyor. Hesaplamaların ardından, listeler, yayınlanması için Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na gönderilecek. Ödemelerin ise Ağustos ayı sonunda yapılması planlanıyor. Yetkililer, ödemenin Ramazan ayının başlarına yetiştirilmeye çalışılacağını kaydettiler.

KONUT Edindirme Yardımı hesabının tasfiyesi kapsamında hak sahiplerine ilk turda 2.8 milyar lira ödendi. Bunun yüzde 61’i olan 1 milyar 786 milyon TL, hak sahiplerine nema ve anapara olarak verildi. KEY hesabının ilk turunda 8 milyon 384 bin hak sahibi kesinleşti.

Toplam 1 milyon 759 bin 972 kişinin TC numarası bulanamadı. 331 bin 274 kişinin ise kurum sicil numarası sıfır olarak bildirildi. 770 bin 26 kişinin sicil numaraları birden fazla kişiye ait çıktı. 958 bin 19 kişinin ismi, birden fazla kurum tarafından bildirildi. 128 bin 443 kişi adına yatırılan paylar ise yüksek gösterildi. Yani yapılan ve yapılmaya devam edilecek olan KEY ödemeleri sıkıntılarıyla birlikte vatandaşlara sorun yaratmaya devam etti.

KONUT Edindirme Yardımı için kesilen paraların dağıtılmasında toplam 1.5 milyon kişi ödemelere itiraz ettiği için ikinci kez denetleme yapıldı. İtirazında haklı olanlara ise ağustos ayının sonuna kadar ödemeler yapılacak.