Düzce’de binlerce öğrenci ve aileleri, okulların açılmasını dört gözle bekliyor. Çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için Düzce’de veliler alışverişe başladı. Öğrenci velileri, geçtiğimiz yıla göre 4 misli artan yüksek okul masrafları karşısında kara kara düşünürken, Öncü Haber ekibi kırtasiye ve okul kıyafetlerinin satıldığı mağazalarda fiyatları yerinde inceledi.

“Biz fiyatlarımızdan feragat ediyoruz”

Okul çantası satan esnaf Osman Durdu, fiyatların geçen yıla oranla arttığını ifade ederek,  “Şu anda okul çantası fiyatları ilkokul ve kreş grubu, 200- 250 bandında başlıyor, 450 TL’ye kadar çıkıyor. Biz yıllardan beri bu işi yaptığımız için, biz fiyatlardan feragat ediyoruz. Geçen sene bir çantanın fiyatı maksimum, 350 TL civarındaydı. Bu sene 450 bandında. Biz sürekli müşterilerimize, müşteri kaybetmemek için yardımcı olmaya çalışıyoruz. Müşterilerimiz haliyle fiyatları çok yüksek buluyor. Esnaf arada kaldı. Halk zaten geçim sıkıntısı çekiyor. Biz toptancıya dert yanıyoruz, müşterilerimiz bize dert yanıyor. Ama bir türlü biz bu derdin sahibini bulamadık” dedi.

“Müşterilerimiz fiyatları yüksek buluyor”

Okul Kıyafetleri satan esnaf Rafet Yamanoğlu da, öğrenci velilerinin fiyatları pahalı bulduğunu belirterek,  “Şu anda okul kıyafetlerimiz takım halinde 600 – 650, liselilerde bin TL n bin 100 TL arasında gidiyor. İşlerimiz geçen yıllara göre biraz daha düşük, ama şu anda insanlar fındıkta. Ayın 5’inden itibaren yoğunluk başlar diye tahmin ediyoruz. Müşterilerimiz fiyatları biraz yüksek buluyorlar, ama bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Fiyatlar geçen seneye göre yüzde 300 arttı. Bu artışta doların yükselmesi etkili oldu” diye konuştu. 

“Kırtasiye fiyatlarında 4 kat artış var. Fiyatlar dehşet arttı”

Kırtasiye fiyatlarının geçen yıla oranla 4 kat arttığını ifade eden kırtasiyeci Yavuz Veli ise, “Kırtasiye fiyatları  geçtiğimiz yıla göre 4 kat arttı. Yani bize geliş fiyatı, 4 kat artış var. Bu nedenle mecbur çıkışlarda da 4 kat artış. Allah herkese yardımcı olsun. Geçen sene 500 liraya çıkarttığımız bir müşteri, bu yıl bin 500 – 3 bin arası tutar. Dehşet zam geldi. Nasıl oldu, nasıl bitti bilmiyorum, ama çok zam geldi. Özellikle kağıt ürünlerine çok zam geldi. Öğrenci velilerine Allah kolaylık versin. Onların gelirlerinde 4 kat artış oldu mu?” açıklamalarında bulundu.