Evlilik planları kuran çiftler son yapılan zamlarla bu yıl ekonomik olarak zorlanacak. Çeyizden düğün mekânına, beyaz eşyadan organizasyona kadar bütün evlilik maliyeti son bir yılda yüzde 90-120 aralığında arttı. Son bir yılda mobilya fiyatlarına yüzde 70 zam geldi. Ortalama bir yemek odası takımı 12 ile 15 bin liraya, oturma odası takımı 15 ile 18 bin liraya, yatak odası takımı ise 15 bin ile 18 bin lira arası yükseldi.

Aynı şekilde beyaz eşya fiyatlarında da fiyat artışları görüldü. Çamaşır makinesi fiyatları minimum 6 bin liraya, bulaşık makinesi 7 bin liraya, buzdolabı fiyatları 9 bin liraya çıktı. Küçük ev aletlerinin fiyatları ise toplamda 8 bin lirayı buluyor. Toplamda bir evin eşyası 80 bin lirayı geçiyor.

Öte yandan Düzce’de bu yıl yemeksiz bir düğün yapmanın bedeli 15 bin TL’den başlarken, kokteyl konseptli düğün yapmanın bedeli 30 bin liraya kadar çıkıyor. Yemekli düğünlerde ise sayıya bağlı olarak fiyat aralığı 40 bin TL’den başlayıp 100 bin liraya kadar çıkıyor.

Öncü Haber ekibi bu kez mağaza –mağaza dolaşarak, düğün paketi fiyatlarını yerinde imceledi.

“En az zamlanan beyaz eşya oldu”

Türkiye’de en az zamlanın beyaz eşya olduğunu söyleyen bir beyaz eşya mağazası satış yetkilisi Özlem Biçer,  “Zamlar beyaz eşya da yansıdı ama en az zam gelen şey beyaz eşya oldu.  İnsanların alım gücü belki zorlaştı ama şu an Vestel ‘de kampanyalarımız devam ediyor, alım güçlerinde onlara kolaylık sağlamak adına.  Onları sıkıntıya sokmayacak şekilde alışveriş yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz.  Peşin fiyatları üzerinde taksitlendirme imkânı sağlıyoruz.  Bu durumlar da gelecek olan müşterilerin ceplerine fayda sağlıyor.  Fiyatlar seçilen ürünlere göre değişebiliyor, örneğin çamaşır makinesinde 7 kilo, 3 programlı, 480 litre gibi olanlarda 20.000/25.000 arasında değişebilir fakat daha üst modeller olsun denilirse 35.000/40.000 arasında değişebilir fiyatlar.  Renk tercih ettiklerinde de fiyatlar değişebilir ama uçuk bir fiyat olmuyor tabi ki. Şu anda alım güçleri varsa muhakkak bu ay içerisinde değerlendirilsin çünkü beyaz eşyalarda çok güzel kampanyalar var, o kampanyalardan yararlandıralım ki onların da cepleri fayda görsün” dedi.

“Evlenecek çiftler ellerini çabuk tutsunlar… Ne kadar erken alırlarsa, o kadar karda olurlar”

Düğün yapacak çiftlerin, düğün alışverişi yapmaları için ellerini çabuk tutmaları gerektiğini kaydeden Bilge Kaba da, “Zam ürünlere çok yansıdı, Allah o konuda yardımcımız olsun.  Müşterilere dahi bunları anlatırken çok sıkıntı çekiyoruz. Normalde 3 kelimeyle anlattığımız bir ürünü şimdi 30 kelime ile anlatıyoruz.  Rabbim sonumuzu hayırlı eyler inşallah.  Bunlarla ilgilenirseler çok mutlu oluruz. Evlenecekler ellerini çabuk tutsunlar, niye derseniz; bugün verdiğimiz fiyatlar uçuk derecede çünkü bu Eurolar, dolarlar çıkıyor ama düştüklerinde fiyatta bir değişiklik olmuyor. Ne kadar erken alırlarsa o kadar kardır” diye konuştu.  

“Yeni düğün yaptım… masraf 200 bin TL’yi buldu…”

Yeni düğün yaptığını söyleyen Volkan Parmak ise, günümüz şartlarında düğün yapmanın çok zor olduğunu söyledi. Bugün ki şartlarda hem kız tarafı,  hem de erkek tarafı ailelerin daha yapıcı davranmaları gerektiğini ifade eden Parmak,  “Yeni düğün yaptık, yalan söylemeye gerek yok vallahi 200.000 TL’yi buldu günümüz şartlarında.  Son zamlarda yükseliş gösteren altın, beyaz eşya, halı perde derken 200.000 TL’yi geçti. Öncelikle iki tarafında ailelerinin yapıcı olması gerekiyor.  Bunun haricinde fiyat pahalılığının önüne biz geçemiyoruz. Yönetim-İdare sınıfı geçecek artık bunun önüne. Ama dediğim gibi en başta hem kız tarafının hem erkek tarafının yapıcı aileler olması gerekmekte” şeklinde konuştu.