Düzceli esnaflar, okulların kapanmasıyla artan denetimsiz kermeslerden dertli… Bu konuda bağlı bulundukları odalara gerekli şikayetlerini yapan esnaflar, aylarca süren kermeslerin işlerini olumsuz etkilediğini savundu. 

Kermeslerin amacından çıkarak ticarethane gibi çalıştığını vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de yaptığı açıklamada, “Özellikle okulların kapanmasıyla birlikte okul bahçelerinde dernek ve vakıflar tarafından açılan kermesler hayır amacından sapıp para kazanma yoluna girmeye başladı. Her köşede, her ilçede karşımıza çıkan bu kermesler, ürün çeşitliliği sebebiyle esnafımız ile yarışır hale geldi. Yasal süresini aşarak vergisiz ve denetimsiz olarak faaliyet gösteren kermesler, esnaf ve sanatkârımız açısından haksız rekabet oluşturmaya başladı.” dedi.

“YÖNETMELİĞE UYMAYAN KERMESLER ESNAFIN HAKKINI YİYOR”

Kontrolsüz ve süresini aşarak faaliyet gösteren kermeslerin esnaf ve sanatkârları olumsuz etkilediğine işaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Pandemi dönemi sonrası tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik sıkıntı ile birlikte ekonomik açıdan zor durumda olan esnafımız haftalarca hatta aylarca süren kermesler sebebiyle iyice zor duruma giriyor. Vergisini ve sigortasını ödeyen, kirasını veren, yanında işçi çalıştıran esnafımızın hakkı vergi vermeyen ve yönetmeliğe uymayan bu kermesler tarafından yeniyor. Hayır amacından çıkıp ticari amaç güden kermeslerin takındıkları bu tutum haksız rekabet ortamı oluşturuyor. Öte yandan kermeslerde satılan ürünlerin denetimi ise yapılmıyor. Ne tür malzeme kullanıldığı, nerede yapıldığı gibi önemli noktalar ihmal ediliyor. Oysa ki biz bu kermeslerde yapılan ürünlerin hijyen ve sağlık koşullarına uygun olup olmadığı bilmek zorundayız.” diye konuştu.

“KERMESLER KANUNDA BELİRTİLEN 3 GÜNÜ AŞIYOR”

Kermes sürelerinin 3 günü aştığını ve aylarca devam ettiğini söyleyen Palandöken, “Kermes faaliyetleri kanunda belirtilen süreleri aşmaya başladı. Kanuna göre kermes yapmak için verilen yasal süre 3 gündür. Fakat bu süre ihmal edilerek kermesler aylarca sürüyor. Biz kermeslere karşı değiliz, aksine hayır için yapılan kermeslere esnaf olarak destek de veriyoruz. Çünkü paylaşmak, yardımlaşmak Ahilik kültürü altında yetişmiş esnafın genlerinde var. Bizim karşı olduğumuz şey kermes adı altında yapılan, esnafı zor durumda bırakan ticari faaliyetler. Normalde kermesler bölgede üretilen ürünlerin tanıtımı yapar ve elde edilen kazançlarla ihtiyaç sahiplerine yardım eder ancak kermesler artık bu şekilde işlemiyor. Bölgede yaşayanlardan çok bölge dışından gelen kimseler tanıtım adı altında ticari faaliyet gerçekleştiriyor. Bundan dolayı kermesler bir sistem altına alınmalı, önüne gelene kermes yapma izni verilmemeli. Ayrıca kermeslerde toplanan gelirlerin yerine ulaşıp ulaşmadığı konusunda herkes dikkatli olmalıdır.” ifadelerini kullandı.