Düzce yatırım yapılamayan il konumuna geldi
Düzce’nin teşvikte 4. Bölgede yer almasına rağmen yatırımcıyı itecek bazı problemler  yaşandığını söyleyen 1.OSB Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yirmibeşoğlu, yatırımcıların bu sorunları Düzce’ye gelmeden önce süzgeçten geçirdiğini ifade etti.
Yirmibeşoğlu, “ Bölgemize teşvik aldık ama, Düzce’yi teşvik bölgesi olmaya daha hazırlayamadık. 5084 yasası da bitmek üzere. Geçtiğimiz günlerde bununla ilgili bir platform düzenledik. Çözüm arayışına girdik. Orada sunulan çözüm arayışları siyasiler ve ilgili kurumlara iletilecektir.” Dedi.
Düzce’ye dev yatırımların gelmemesinin bir değil birkaç nedeni olduğunu vurgulayan Yirmibeşoğlu, Düzce dışından gelmek isteyen yatırımcıların bu problemleri süzgeçten geçirdiğini belirtti.
“ Düzce’ye yatırımcı gelmemesinin yolun haricinde birkaç etkeni daha var. En başta İSKİ’den kaynaklanan sorunlar. Yatırımcıların bilgi yetersizliği var. Çevre ile ilgili de sorunlar yaşanıyor. Düzce dışından gelmek isteyen yatırımcılar bu problemleri süzgeçten geçiriyor, gelmiyor, Düzce’de böylelikle yatırım yapılamayan il konumuna geliyor.” Şeklinde konuşan Yirmibeşoğlu TEM bağlantısının 5 yılda bitecek olmasının Düzce için büyük kayıp olacağını savundu.
Yirmibeşoğlu, “ Teşvik aldığımız süre 7 yıl, biz 1-2 yıl içinde bitirilmesini hesaplarken TEM Bağlantısının 5 yılda bitmesi büyük kayıp. Yol ve alt yapı yatırımcının en büyük sorunu. Düzce’ye geçtiğimiz dönemlerde bir yatırımcı geldi. Aydınpınar yolunu gördü OSB’ye gitmeye ihtiyaç bile hissetmedi burası böyleyse orası kim bilir nasıldır diyerek bu da bizi çok üzdü. Bu Düzce’nin eksikliği. Hepimizin eksikliği. Özellikle teknik konularda birliktelik sağlanmıyor. Düzce’de siyaset ön plana çıkıyor ancak hizmet edilecekse siyaset ikinci planda olmalı” dedi.
D-100 kenarının imara açılmasının ve OSB’ler dışında sanayileşmenin devlete ayrı bir külfet getireceğini savunan Yirmibeşoğlu, OSB’lerin ikinci plana itildiğini dile getirdi.

Yirmibeşoğlu, “ D-100 kenarının imara açılması buralarda bulunan mevcut sanayicilerin sorunlarını çözmek içindi. Ancak bu bir çizgiden çıktı ve yeni sanayi alanları oluşturuldu. E-% kenarı öne çıktı, OSB2ler kenara itildi. Ancak OSB’ler dışında sanayileşme sorun yaratır. Devlete ayrı külfet yaratır.İyileştirme ile bu sorun çabuk çözülür. Bu bölgede kontrollü sanayileşme gerekir.” Dedi.

Haber; H. İŞCAN