Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda bulunan otomotiv ürünlerinin piyasa gözetimi ve denetimine yönelik usul ve esasları yeniden tanımlayan “Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği” 22.02.2017 tarihli ve 30340 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bu yönetmelik ile piyasaya sürülecek yeni araçların ve otomotiv ürünlerinin ilgili teknik düzenlemelere ve güvenlik gereklerine uygun olup olmadığı denetlenerek, karayolu trafik güvenliğine katkı sağlanması hedefleniyor.

Ayrıca firmalar tarafından yürütülen ve Sanayi Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen gönüllü geri çağırma, yani ürün güvenliği açısından riskli bulunan ürünlerin üretici veya ithalatçı tarafından piyasadan ve son kullanıcıdan toplanarak güvenli hale getirilmesi faaliyetlerine ilişkin prosedür de detaylı olarak tanımlandı.

Yönetmelik kapsamında getirilen yeni düzenlemeler ise, Sanayi Bakanlığı’nın ilgili birimleri, diğer ilgili bakanlıklar, otomotiv sanayicileri, sivil toplum örgütleri ve birlikler olmak üzere sektörün tüm paydaşlarından alınan görüşlerle şekillendi.

Bu düzenlemeler kapsamında getirilen en büyük yenilikler ise şöyle:
Üreticiler, geri çağırdığı araçların internet sayfasından sorgulanmasını sağlayacak alanların oluşturulması zorunlu hale getiriliyor.
Bir diğer yenilik ile ise, yapılan ilan ve bildirimlere rağmen yükümlülüğünü yerine getirmeyen araç sahipleri için aracın trafikten geçici veya sürekli olarak men edilmesi veya periyodik muayenede kusurlu olarak değerlendirilmesi sağlanabilecek.

Son olarak gönüllü geri çağırma faaliyetlerine konu olacak önlemler üreticinin talebi, ürünün özelliği ve piyasadaki yaygınlık durumu gibi kriterler göz önünde tutularak yapılacak risk değerlendirme sonucuna göre sınıflandırılacak ve Sanayi Bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra ilgili firmalar tarafından uygulanacaktır.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülecek bu yönetmelik ile otomotiv ürünlerinin daha etkin piyasa gözetimi ve denetimi sağlanarak, başta yerli üreticiler olmak üzere otomotiv sektörünün ve tüketicilerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak şekilde gelişmesine katkıda bulunması hedefleniyor.

Haber: Ö. YILMAZ