Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan işyeri açma ruhsatlarını düzenleyen yeni yönetmelik ikinci el araç satışlarını da düzenleyen maddelerle birlikte 9 Ağustos’ta yürürlüğe girdi.

“DAHA FAZLA VERGİ TOPLANMASINI SAĞLAYACAK”

Yönetmelikle birlikte yetki belgesi olmayanların, galericilik yapamayacak. 1 Eylül itibariyle yetki belgesi olmayan kişiler artık galericilik hizmeti veremeyecek. Söz konusu düzenlemeyi değerlendiren ONR Grup Yönetim Kurulu Başkanı Onur Özçiçek, “Düzenlemeler kayıt dışı para kazanan kesimlerin gelirini keserek sıkıntı yaratacak olabilir ama ticaretin kayıt altına alınarak daha fazla vergi toplanmasını sağlayacağı için orta vadede ülke ekonomisinin yararına olacağı unutulmamalı” dedi.

“ÜLKE EKONOMİSİNİN HAYRINA OLACAK”

Dünyanın tüm gelişmiş ekonomilerinde olduğu gibi sektörleri disipline edecek, iş ve işlemleri kayıt altına alacak, müşterilere belirli standartlarda hizmet verilmesini sağlayacak yasal düzenlemelere sektörlerin uyum sürecinin sancılı olduğunu söyleyen  Özçiçek, getirilen kısıtlamaların müşteriler açısından hizmet kalitesi, ticaretin güvenilirliği gibi unsurlar açısından gerekli olduğuna dikkat çekti.

Onur Özçiçek, “Yeni yönetmelik, marketin, berberin, kasabın, terzinin araba alım, satımı yapmasının önüne geçerek, bizler gibi işinin uzmanı olan, her şeyi kuralına göre yapan, bu işten para kazanıp vergisini ödeyen profesyonelleri öne çıkaracak. Düzenlemeler bu işten kayıt dışı para kazanan kesimlerin gelirini keserek sıkıntı yaratacak olabilir ama ticaretin kayıt altına alınarak daha fazla vergi toplanmasını sağlayacağı için orta vadede ülke ekonomisinin hayrına olacağının unutulmaması gerekir” diye konuştu.

“DÖVİZ ARTIŞI VE DIŞABAĞIMLILIĞIMIZ NEDENİYLE FİYATLAR ARTTI”

Düzenlemeler nedeniyle ikinci el araç fiyatlarının arttığına ilişkin haberlere de değinen Onur Özçiçek, araç fiyatlarındaki artışın, düşen faizler, pandemi nedeniyle özel otolara artan taleple daha doğrudan bağlantılı olduğunu söyledi. Özçiçek, “Pandemi döneminde otomotiv sektörü dünyada kısıtlı çalışmalar nedeni ile fabrikadan araç sayısı çok az sayıda çıkmaya ve hatta durma noktasına geldi. Artan döviz artışı ve dışa olan bağımlılığımız nedeni ile fiyatlar otomatik olarak artma eğilimi gösterdi” dedi.

“TOGG’U YOLLARDA GÖRMEK İÇİN SABIRSIZLANIYORUZ”

Yakın zamanda temeli atılan yerli ve milli araçları (TOGG) yollarda görmek için sabırsızlandıklarını da dile getiren Onur Özçiçek, “Devletimizin ve hükumetimizin her zaman yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz” dedi.