“FINDIĞINIZI BEKLETİN” ÇAĞRISI

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk'tan üreticilere “Fındığınızı bekletin” çağrısı... Fındık hasatının sonuna gelindiği şu günlerde üreticilere fındığını bekletmesini tavsiye eden Öztürk, gerekçe olarak ise fiyatın 8 TL'ye çıkacak olmasını gösterdi. Öztürk, acil paraya ihtiyacı olan üreticilerin gerekli olan kadarını satıp, kalanını bekletmesini istedi.

Öztürk, “Fındık hasatı sona erdi. Fındığın yüzde altmış beşi eylül ve ekim aylarında piyasaya sunulmakta. Bu da fiyatların ilerlememesine neden olmaktadır. Fındık üreticileri emanete fındık vermesinler. Bu fındık fiyatının ilerlememesine neden olmaktadır. Emanete fındık vermemelerini öneriyoruz. Eğer mutlaka vereceklerse lisanslı depolara vermeleri üreticilerin menfaatlerine olacaktır. Üreticiler ihtiyaç durumunda ihtiyaçları kadar fındık satsınlar. Bunun dışında yine fındıklarını bekletmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü rekoltemiz bu sene çok düşük. Düzce'deki rekolte tahminleri 48 bin ton civarında ancak Düzce'de 40 bin tonun üzerinde fındık olmadığını biz biliyoruz. Fındığın 7.5- 8 TL'ye çıkacağını biliyoruz. Onun için üreticiler acele etmesin” şeklinde konuştu.

KREDİLER BİR YIL ERTELENDİ

Öte yandan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk ayrıca 2 Haziran'da yaşanan dolu yağmurunda zarar gören çifçilerin almış oldukları kredilerin ödemesinin 1 yıl ertelendiğini hatırlattı.
Öztürk, “2 Haziran'da gerçekleşen dolu yağışının ardından çiftçilerin kullanmış oldukları krediler bir yıl ertelendi. Bununla ilgili çifçilerin 23 Eylül'e kadar Tarım İl Müdürlüğüne gidip hasar tespitlerini güncellemesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

“8 TL'Yİ BULMAZ”

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, fındık fiyatının 8 TL'yi bulacağını vurgularken üreticinin fındığı pazara indirmesini dört gözle bekleyen tüccarlardan ise “8 TL'yi bulmaz” açıklaması geldi.
Tüccar Anıl Genç fındık piyasasının durgun olduğunu ve fiyatlarda fazla artış yaşanmayacağını ifade etti.
Genç, “Üretciler ihtiyaçları kadarını elinden çıkarttı ve şu anda fiyatların artmasını bekliyor. Üretici artmasını istiyor ama o artış olmaz. O kadar çıkacağını düşünmüyoruz. Yağan dolu da piyasayı çok etkiledi.” dedi.


Haber: M. YILMAZ