Tüm dünyayı etkisi altına alan petrol fiyatlarındaki artış, genel ekonomik sıkıntılara Türkiye'de yaşanan siyasi belirsizlik de eklenince, piyasada geri dönen çekler, ödenemeyen maaşlar ve kredi kartları borçlarının ödenmesi gibi sorunlar giderek yayılıyor.

Düzce'de bazıları OSB'de faaliyet gösteren büyük firmaların bile çalışanlarına maaş ödemekte güçlük çektikleri öğrenilirken, çalışan kesimin de, firmaların rutin ödemelerini gerçekleştirebilmek için işçi çıkarma seçeneğini masaya yatırdığı endişesi nedeniyle giderek huzursuz olmaya başladığı kaydedildi.

Esnafın ödeme zorluğu, piyasada dolaşan karşılıksız çek miktarını da arttırdığı, çeklerini ödeyemediği için mahkeme kapısına düşen esnafın sayısında artış yaşandığı da konuşuluyor. Düzceli esnafın her sene rahatlamayı umut ettiği eylül ekim aylarının da fındık fiyatlarının düşük gerçekleşmesi beklentisi nedeniyle umut vermemesi, piyasaya giderek daha karamsar bir havanın hakim olmasına neden oluyor.

Diğer yandan bankalardan alınan bireysel kredilerin geri dönüşünde yaşanan sorunlarda da büyük artış olduğu kaydedildi. Merkez Bankası verilerine göre, nisan ayında 64 Bin 790 olan ferdi kredi ve kredi kartlarını ödememiş kişilerin sayısı mayıs ayında yüzde 4,5 artarak 70 Bin 477'ye çıktı.

Uzmanlar, ekonomide yaşanan sıkışıklığın aşılması için, ülke genelinde hakim olan siyasi belirsizlik ortamının herhangi bir şekilde ortadan kalkması gerektiğini belirtirken, belirsizliğin sürmesi durumunda krizin giderek derinleşmesinden endişe ettiklerini dile getiriyorlar.

Düzce Valisi Bülent Kılınç'ı ziyaret eden Anavatan Partisi 17 ve 18'inci dönem milletvekili Kazım Oksay ise, son günlerde yaşanan ve ulusal gündemde geniş yer bulan olayları da değerlendirirken, herkesin beklemede olduğunu,herkesin bir şekilde gündemdeki olayların bitmesini beklediğini söyledi. Oksay, gündemin netleşmesi ile birlikte durgunluğun yerini bir hareketliliğe bırakacağını söyleyerek iyimser olduğunu ifade etti.