Dünyayı etkisi altına alan ekonomik durgunluk Düzce’de de etkisini sürdürüyor. Bazı işyerlerinin kepenk indirmenin eşiğine geldiği öğrenilirken, özellikle akaryakıt ve enerji fiyatlarındaki artışın, toplumun alım gücünü zorlayacak oranlarda artması ve halkın her geçen gün gıda ve barınma masraflarına daha çok para ayırmak zorunda kalmasının, sıcak para hareketlerinde azalma yaşanması nedeniyle diğer sektörleri olumsuz etkilediği ifade ediliyor.

 

Ekonomik açıdan dar boğaz yaşandığı dönemlerde en kolay etkilenen sektörlerin eğlence ve hazır yemek gibi hizmet sektörlerinde hizmet veren, gerek eğlence, gerekse lokantalarda oldukça önemli bir müşteri kaybı yaşanıyor.

 

Piyasada önemli sayıda senedin protesto yerken, esnafın mal alırken kullandığı en yaygın araç olan çekler bankalardan geri dönüyor. Son zamanlarda iş çevreleri ve esnafın en önemli şikayeti, para dışı ödeme araçları üzerinden yapılan tahsilatlarda yaşanan sorunlar oldu.

 

Siyasette yaşanan gelişmelerin de ekonomiyi olumsuz etkileyebilecek mahiyette olduğu değerlendirmeleri de yapılırken, erken seçim beklentisinin piyasanın rölantiye alınmasına neden olduğu ifade ediliyor.

 

Ekonominin olumsuz seyri ile ilgili beklentiler nedeniyle, meslek örgütleri 2008 yılında gereksiz yatırımları gidilmemesi ve aşırı borçlanma yapmamaları uyarıları yapmış, ardından gıda fiyatlarında yaşanan aşırı yükseliş nedeniyle piyasada gıda dışı sektörlerde faaliyet gösteren firmalar zor bir döneme girmişti.