Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Çakır ve Düzce Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karslıoğlu bugün TV24’te yayınlanan “Konuşan Ekonomi” adlı programa konuk oldu.
A’dan Z’ye Düzce ekonomisinin konuşulduğu program Düzce’nin tanıtımının yapıldığı bir video sunumu ile başladı.


Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Çakır, Düzce’de kalifiye eleman sıkıntısının had safhada olduğunu belirtti. Bunun giderilmesi için köklü bir devlet politikasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çakır, üniversite ile beraber bu konu üzerinde çalışmaları olduğunu belirtti. Çakır, Düzce ekonomisine dair genel bilgiler verdi.


Çakır, “Düzce’nin 80 milyon dolar lokal rakamdan 1 milyar dolar mesafesine ihraç kalemlerimiz var. Özellikle tekstil, otomobil, ahşap ve orman ürünlerinde iddialıyız. Düzce sanayisinin geleceği fevkalade parlak. Enerji sorunu yok. Yol sorunu yok. Ağır iklim koşulları yok. Limana 100 km mesafedeyiz. Düzce sanayisinin önü çok açık.” sözlerine yer verdi.

 

Çakır, işadamı ve bilim adamını birleştirerek Düzce’de kaliteli üretimi arttırmayı ve sınırları aşıp ülke geneline hitap etmek istediklerini vurguladı. Bunun için üniversite ile ortak çalışmalar yaptıklarını belirten Çakır, Teknopark girişiminden bahsetti ve Teknopark’ı çok önemsediklerini vurguladı.


Proje doğmadan öldü


Düzce Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karslıoğlu, Doğu Karadeniz’de yaşanan don olayının bölge için deprem etkisi yarattığını belirtti. Fındık üretiminin Düzce ekonomisindeki yerini aktaran Karslıoğlu, lisanslı depoculuk ile ilgili soruyu da yanıtladı.


Karslıoğlu, “Lisanslı depolamada pilot bölge Düzce ve Ünye seçilmişti. Ancak proje doğmadan öldü. En az 5 yıl devam etmeliydi. Doğu Karadeniz’deki afet bize gösterdi ki stok müessesesine ihtiyaç var. Şu an Türkiye’de stokta fındık ürünü yok. TMO’nun elinde olan ürün de yağ yapılmak üzere bekletiliyor.” ifadesini kullandı.