Düzce’de pandemi döneminde bile üretime ara vermeyen sanayi kuruluşlarına yenileri eklenmesi için her kolaylık sağlanıyor. İlçelere kurulan yeni OSB’ler dışında, 1. OSB’nin genişletilmesi hamlesi turizm şehri olması beklenen Düzce’nin sanayi ile dolup taşmasına kapı aralıyor. Bu durumun il ekonomisine olumlu yansıması gerekirken işsizlik ve üretim rakamları tablonun parlak olmadığını gözler önüne seriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğü, Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerini açıkladı.

Ülke genelinde ihracat 2021 yılı nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 109,2 artarak 18 milyar 786 milyon dolar, ithalat yüzde 61,1 artarak 21 milyar 844 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Pandeminin ekonomik etkilerinin sürdürdüğü Düzce’de ihracat 2021 yılı nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74,0 artarak 24 milyon 249 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. İthalat ise neredeyse iki katına çıktı. Yüzde 98,6 oranında artan ihracat miktarı 18 milyon 246 bin dolar olarak gerçekleşti.

Komşularına kıyasla ihracat artışında geride kalan Düzce, ithalat artışında da Kocaeli bölgesinde başı çekti. İhracat artışı Bolu’da 1.5 kat, Yalova ve Sakarya’da 11 kat, Kocaeli’nde ise 1.2 kat olurken Düzce’de yüzde 74 seviyesinde kaldı. Yine bir yıllık döneminde Bolu’da ithalattaki artış yüzde 13, Yalova’da yüzde 26, Sakarya’da yüzde 81 ve Kocaeli’nde yüzde 92 olurken Düzce yüzde 98’lik artışla bölgesinde konuda lider oldu.

Yurtdışına mal satışta Düzce’nin geride kalmasına rağmen aynı dönemde yurt dışından satın almaların neredeyse iki katına çıkması Düzce’de üretimde bir şeylerin düzgün gitmediğini bir kez daha gözler önüne serdi.