Ekonomide yaşanan sorunlar ve bazı ülkelerdeki kriz haberleri ülkeyi de etkilerden bu durumdan eğitimcilerden nasibini aldı. Bağımsız Eğitimciler Sendikası'nın yayınladığı rapora göre her 100 eğitimciden 95'i, bir şekilde borç alarak yaşıyor. Kredi kartı borçları yüzünden kara listeye alınanların oranı ise , yüzde 132'lik artışla yaşanan sorunu gözler önüne serdi. Eğitimcilerin banka borcu da bir yıl öncesine göre 2008'de yüzde 82 oranında arttı.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası'nın "5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü' nedeniyle hazırladığı "Türkiye'de öğretmenlerin genel durumu' raporuna göre, öğretmenler gün geçtikçe borçlanarak yaşamaya çalışıyor.

Kamu çalışanlarının yüzde 43'ünü oluşturan, bir milyon kişilik eğitimcilerin borç çizelgesinin en başında kredi kartları bulunuyor. Öğretmenlerin yüzde 47'si kredi kartları, yüzde 13'ü ise ev ve araba kredisiyle bankalara borçlandı. Eş, dost, arkadaş ve akrabalara borcu bulananların oranı yüzde 27 iken, mağazalara ve tanıdık esnafa borçlananların oranı ise yüzde 8'de kaldı. Borcu bulunmayan eğitim çalışanlarının oranı yüzde 5 olarak belirlendi