Ahilik haftası dolayısıyla Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Kayıkçı ve Esnaf Sanatkar Kredi Kefalet Odası Başkanı Ertan Taşlı dün akşam Erol Tayhan’la Manşet programına konuk oldu. Programda Ahilik kültürü ve günümüz esnafının sorunları konuşuldu.
 “Esnaflık Meslek Değildir, Sanatkarlık Meslektir. Esnaflık da malı satmaktır. Esnaflığın inceliğini bilmezseniz batarsınız. Günümüzde büyük firmalar esnafı öğütüyor deniliyor ama asıl öğüten takip edilmemek. Ayıplı kötü malı ortadan satmak. Defolu malın yeri hayır kurumuyken, onu topluma sunmak.” Diyen Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Kayıkçı, Ahilik felsefesini bilen ve uygulayan her insanın hem parası bereketli olur, hem de hayatı dikkatli olur” dedi.
Birlikten Kuvvet Doğar
Esnaf Sanatkar Kredi Kefalet Odası Başkanı Ertan Taşlı ise günümüz rekabet ortamında Esnafların birlik ve beraberlik içinde olmasının önemli olduğunu vurguladı.
Taşlı“ Sektörel büyüklüklerle bu işin yapılamayacağı ortaya çıkıyor. Ticarette rekabet devreye giriyor. Bakkalın aldığı pirinç fiyatıyla, büyük marketin altığı fiyat bir olmuyor. Burada da bizim batılı ülkeler gibi olmaktan çıkıp birbirimize yardım etme dönemine geri dönme zorunluluğu ortaya çıkıyor. Geçmişteki büyüklerimiz de bir araya gelin diyor. Bir araya gelin ki birlikten kuvvet doğar.”Diye konuştu.
İnsanlarla Reklam Yapıyor
Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Kayıkçı, günümüz ticaret anlayışını da eleştirdi.
Kayıkçı,“Düzce’de öyle yerler var ki peşin parayla değil, taksitle satıyor. Tuzak ürünlerle ticaretin şekli değişmiş durumda. Öyle marketler varki; Cuma günü sandalye 5 TL diyor, yüzlerce insanı kapısının önüne diziyor, daha sonra bundan 20 tane vardı bitti diyor. İnsanlarla reklam yapıyor, insanları sömürüyor. Bu doğru değil.”şeklinde konuştu.

Kayıkçı, mevcut ticaret kanunun küçük esnafı korumadığını dile getirerek Küçük esnafın korunması için tedbirler getirilmelidir. Şu anki konun korumaya yeterli değil. Çok eksiklik var. inşallah değişeceğini düşünüyorum. Bu kanunun çıkması lazım.”dedi.

Haber; S. KAŞKIR