Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararlarından ateşi dinmeyen döviz kurunda bugün rekor üstüne rekor yaşandı. Dolar 13.49 TL’yi, Euro 15.17 TL’yi, sterlin 17.97’yi gördü. Altının gram fiyatı da 780 TL’yi test etti. Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısında değer kaybı bir günde yüzde 12’yi buldu.

Bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştü. Ardından piyasadaki gelişmelere ilişkin Merkez Bankası’ndan bir açıklama yayınladı.

“Kur seviyesine ilişkin bir taahhüdümüz yok”

Yapılan açıklamada Merkez Bankası’nın kur seviyesine ilişkin bir taahhüdünün olmadığı, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın uygulanmakta olan dalgalı kur rejimi altında kur seviyesine ilişkin bir taahhüdü yoktur. Döviz kurları, serbest piyasa dinamiklerince arz ve talep koşullarınca belirlenmektedir. Merkez Bankası belli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir.” sözleriyle belirtildi.

“Sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmektedir”

Dövizdeki artışların sağlık olduğu belirtilerek vatandaşlar dikkat olmaları konusundaysa şu sözlerle uyarıldı:

“Döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmektedir. Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur."