Düzce’de bir dönem hizmet veren Gümrük Müdürlüğü’nün kapatılmasının üzerinden yıllar geçmesine karşılık bu önemli kamu hizmetinin tekrar şehre kazandırılması için yetkililer cephesinde adeta yaprak kıpırdamıyor.

Yıllardır bir arpa boyu yol alınamadı

Gümrük müdürlüğü olmaması yüzünden ilde faaliyet gösteren ihracatçı-ithalatçı firmaların Bolu, Sakarya, Kocaeli ve İstanbul gümrüklerinde işlemlerini yaptırdığı ortadayken, Düzce’nin gerçek ihracat rakamlarının verilere yansımasının önüne geçen bu durumun kurulacak müdürlükle ortadan kalkması için 2020’de hızlanan çalışmalarda 2 yıldır adeta yerinde top sektiriliyor.

2020’de ‘Yazı geldi’ denmişti

2020 yılının mart ayında dönemin Valisi Dr. Zülkif Dağlı, bir açılış programında yaptığı açıklamada, “Gümrük Müdürlüğü ilimizde inşallah kuruluyor. Bunun da artık doğal olarak yatırımı bizden bekleniyor. Ticaret Bakanlığı siz yatırımı yapın biz memurdu, çalışmasıyla tamamlayalım diyor. Gümrük Müdürlüğü için yazı da geldi. Bunu hep birlikte inşallah gerçekleştireceğiz.” İfadelerini kullanmıştı.

Düzce Milletvekili Keşir süreci yakından takip ediyordu

Yine aynı günlerde yazılı bir açıklama yapan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, uzun süredir oda olarak uğraş verdikleri ve çok ciddi mesafe aldıkları Gümrük Müdürlüğü için Düzce Milletvekili Ayşe Keşir’in destekleriyle önemli mesafe kat edildiğini vurgulamıştı. Ancak gelinen noktada bu söylemlerin üzerinden 2 yıl geçmesine ve artık AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı olan Keşir’in Ankara’da daha fazla söz sahibi olmasına karşılık Düzce sanayisinin özlemle beklediği Gümrük Müdürlüğü konusunda hala somut bir çalışma başlayamadı.

Öncü Haber TSO Başkanı Şahin’e sordu

Müdürlüğün nereye kurulacak olduğu ya da uygun fiziki mekan belirlenip belirlenmediği konusunda aylardır yetkililerden tek bir açıklama gelmemesi üzerine Düzce Gümrük Müdürlüğü’nün bizzat takipçisi olan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin’den bilgi aldık.

Ne tarih verdi, ne yer bilgisi: Eli kulağında

Öncü Haber’e telefonla bilgi veren Şahin, Düzce Gümrük Müdürlüğü'nün ne zaman açılacağı sorusuna, ‘Müdürlük yakın zamanda açılacak. Eli kulağında’ demekle yetindi. Şahin’in hiçbir tarih ya da yer bilgisi veremediği bu açıklama, Düzce’nin gümrüğe kavuşmak yolunda uzun süren bekleyişinin devam edeceğini gösterdi.