Ekonomide aylardır süren olumsuzluk ve siyasetteki istikrarsızlıkla birlikte sanayici, içinde bulunduğu durumu değerlendirirken ve ileriye yönelik beklentilerini oluştururken olumsuz düşünmeye başladı.

    Faaliyet gösterdiği sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha kötümser olan işyerlerinin geçen yıl Temmuz ayında sadece yüzde 11.5 olan üretim değeri ağırlıklı oranı, bu yıl Temmuz'da yüzde 42.2'ye kadar çıktı.

       Merkez Bankası ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun, imalat sanayii iş yerlerin de gerçekleştirdiği iktisadi yönelim anketinin Temmuz ayı sonuçları, sanayicilerin üretim, satış, sipariş, stok, ihracat gibi konulardaki durumu ve ileriye yönelik beklentilerinin son bir yılda olumsuza döndüğünü ortaya koydu.

      Son üç ayda üretiminin arttığını bildiren iş yerlerinin oranı temmuz aylarına göre yüzde 50.8'den yüzde 37.8'e düşerken, mevcut kayıtlı sipariş miktarının normalin altında olduğunu bildiren iş yerlerinin oranı yüzde 17.7'den yüzde 27.9'a, ihracat siparişleri normalin altında olanlar da yüzde 17.5'ten yüzde 26.2'ye yükseldi. İş yerlerinin yüzde 24'ü son üç ayda aldığı toplam sipariş miktarının azaldığını bildirdi. Sanayicilerin yüzde 21.5'lik bir bölümü normalin üstünde mamul mal stoku bulunduğunu açıkladı.

       İlerleyen zamanlarda ise bu durumun ne şekilde değişeceği ve sanayicilerin bu durum altında daha ne kadar ayakta kalabileceği ise akibetini koruyor.