Teşvikle ilgili “Uzayacak, uzamayacak” tartışmaları devam ede dursun Düzce, teşvikte ilk firesini verdi. Düzce'de yıllardır faaliyet gösteren Kelebek Mobilya Kayseri'ye taşınıyor.
Yıllar önce Doğanlı mevkiine kurulan Kelebek Mobilya Fabrikası Kayseri'ye taşınıyor. Düzce'ye yatırım yapan önemli firmalardan olan Kelebek'in Düzce'deki yatırımına son vermesi teşviğin belirsizliğine bağlanıyor. 31 Aralık 2009'da sona eren Teşvik Yasası'nın uzayıp uzamayacağı ile ilgili hala resmi bir açıklama yapılmaması nedeniyle firmalar artık beklemekten yoruldu. Son dönemde fabrikanın yarısını Kayseri'ye taşıyan ve 2 yıl öncesine kadar 2 bin işçi çalıştırırken bugün işçi sayısını 200'e düşüren Kelebek Mobilya'nın yavaş yavaş taşınması Kelebek Mobilya çalışanlarını tedirgin ediyor. Kısa süre sonra tüm fabrikayı Kayseri'ye taşıyacak olan firmanın Düzce'den ayrılma nedenleri arasında fabrika sahibinin Kayserili olması da yatıyor. 5084 sayılı Teşvik Yasası kapsamında olmayan ve yeni teşvik paketinde de 2. bölgede yer alan (2. bölgede ağırlıklı olarak makine imalat, akıllı-çok fonksiyonlu tekstil, metalik olmayan mineral ürünler, kağıt, gıda ve içecek imalatı sektörleri teşvik edilecek) Kayseri'ye yatırımını kaydıran Kelebek Mobilya ile ilgili açıklamalarda bulunan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük, Kelebek Mobilya'nın sahibi olan ENKA Grubu'nun Kelebek'i Kayserili bir işadamına sattığını belirterek, “ ENKA Kelebek Mobilya'yı Kayserili iş adamına satınca, iş adamı da fabrikanın gelişmesini sağlamak amacı ile fabrikayı Kayseri'ye taşıyor. Boşalacak fabrikanın burada başka bir firmaya satılarak tekrar faaliyete geçeceğini düşünüyorum” dedi.

Teşviğin 31 Aralık 2009'da sona ermesi ile ilgili olarak da açıklama yapan Büyük, “ Bununla ilgili sivil toplum örgütleri ile birlikte Ankara'ya çıkartma yapacaktık fakat Başbakan'ın Trabzon'da verdiği söz üzerine Ankara'ya gitmenin herhangi bir esprisi kalmadı. Başbakanımız Salı günü yaptığı grup toplantısında teşviği açıklamadı. Fakat bu teşviğin uzatılmayacağı manasına gelmez. Önümüzde 40 günlük bir süreç var. Bu süreç içerisinde eminim ki başbakanımız, teşviği uzatacak hamleler yapacaktır. 49 ilin tüm milletvekilleri teşvik yasasının ilerlemesini istiyor. Sadece iktidar partisinin milletvekilleri değil mecliste bulunan tüm milletvekilleri bu konu üzerinde birleşerek teşviğin uzamasını istiyor. Teşviğin uzaması ne benim ne de milletvekillerinin elinde, Başbakanın iki dudağının arasında. Teşvik uzaltılsın dediği an teşviğin uzaltıması için bakanların çalışmaları başlayacaktır. Malatya Ticaret ve Sanati Odası Eski Başkanı ve AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı'dan aldığımız bilgilere göre, Başbakan'ın bakanlara teşviğin uzatılması ile ilgili çalışmaların başlatılmasını istediğini öğrendik. İnşallah bu çalışmalarımız meyvesini verecek ve teşvik bir yıl daha uzayacak.” şeklinde konuştu.