Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Başbakanlığa gönderilen 'Perakende Sektörünü Düzenleyen Yasa Tasarısı'nın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce mutlaka çıkarılması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Her geçen zaman küçük esnaf ve sanatkarın aleyhine işlemektedir. 1996 yılında Gümrük Birliği süreciyle başlayan Küçük Esnaf ve Sanatkârın haksız rekabetten kurtarılarak, perakende piyasanın kurallarının konulmasına ilişkin taleplerimizi içeren yasa tasarısı, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi TBMM tatile girmeden çıkarılmalıdır' dedi.
'Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısının', Başbakanlığa gönderildiğini kaydeden Palandöken, 'Tasarının kanunlaşması ile haksız rekabet ortadan kalkacak ve tüketicilerin güvenle alışveriş yapması sağlanacaktır. 3 yıl içinde 5 bin yeni market açılmasının planlanması mahalle esnafını daha da zora sokacaktır. Öyle bir hal aldılar ki her köşe başına, her apartman altına ucuzcu market açılıyor. Piyasa hızla doluyor, Yasa'nın biran önce çıkarılarak perakende sektörünün düzenlenmesi gerekli' diye konuştu.



Borç yapılandırmada süre 60 ay olmalı



TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda torba kanunla ilgili çalışmalara ilişkin de açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Borç yapılandırmasında ödeme süresinin 60 aya çıkması esnafı rahatlatacak. Genel kurulda bu sorun mutlaka çözülmeli. Vergi cezalarının af kapsamından çıkmamalıdır. Çünkü, yapılandırılan borçta ödeme yükü daha da artacak. Bu nedenle, ödeme süresinin 60 aya çıkması, esnaf açısından daha ödenebilir bir yapılandırma olacaktır.' dedi.



Vadenin kısa olması tahsilatı azaltır



Daha önceki borç yapılandırması olan 6111 sayılı Kanundan doğan borçların tahsil oranının yüzde 67 seviyesinde kaldığını da belirten Palandöken, '1 milyondan fazla esnafın borç yapılandırması, ödeme sorunu yüzünden iptal oldu. Bir daha yapılandırma kanunlarına ihtiyaç duyulmaması için, yapılandırılan borçların ödenebilir olması çok önemli. Bunun için de vadenin 60 aya çıkarılması gerekir' diye konuştu.

 

 

Haber;C.Üstüner