Düzce’ye özgü ürünler için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan bir başvuru daha olumlu sonuçlandı. Düzce Fındıklı Tahin Helvası coğrafi işaret belgesi ile tescillendi.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada, kentte daha önce müdürlüğün girişimleriyle tescillenen 10 coğrafi işaretli ürüne "Düzce Fındıklı Tahin Helvası"nın da eklendiğini bildirdi. Düzce ile özdeşleşmiş söz konusu ürünün coğrafi işaretle tesciline yönelik Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurular sonucunda Düzce Fındıklı Tahin Helvası’nın, Resmi Coğrafi İşaret Bülteni’nde yayımlanarak coğrafi işaret belgesi ile tescillendiği aktarıldı. Böylece Düzce’nin coğrafi işaretle tescillenen ürün sayısının 11'e çıktığı kaydedildi.

Çiçek: Şehrin ekonomisine katkı sağlayacak

Açıklamada, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek’in görüşlerine de yer verildi. Çiçek konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "İl müdürlüğümüzce 2017 yılı itibariyle ilimize özgü ürünlere yönelik coğrafi işaret tescil çalışmaları yürütülmektedir. Tescil çalışmalarına yönelik, İlimiz merkez ve ilçelerinde coğrafi işaret potansiyeli olan ürünler tespit edilerek ürün havuzu oluşturulmuş ve belirlenen bu ürünlere yönelik araştırma ve analiz çalışmaları sonrasında Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunulmaktadır. Coğrafi işaret belgesi ile tescillenen ilimize özgü ürünler, tescil belgesinde belirtilen koşullarda üretilerek, bu ürünlerin kalite, üretim ve pazarlama nitelikleri arttırılmış olacaktır. Bu durum kültürümüzün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına da katkı sağlayacaktır." 

13 ürün için başvuru yapıldı, 11’i tescillendi

Coğrafi işaret çalışmaları kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu’na, Düzce Tarım İl Müdürlüğü tarafından toplam 13 ürüne yönelik coğrafi işaret tescil başvurusu yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

İşte tescil belgesi alan ürünler

Öte yandan müdürlük tarafından yapılan başvurular sonucunda; Akçakoca Melengücceği Tatlısı, Akçakoca Mancarlı Pide, Düzce Köftesi, Düzce Acıkası, Konuralp Pirinci, Düzce Kestane Kabağı, Düzce Şırası, Yulaflı Konuralp Pilavı, Düzce Şekerleme Pekmezi, Düzce Kestane Balı, Düzce Fındıklı Tahin Helva, Akçakoca Sarı Fındığı olmak üzere 11 ürün coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi.

Daha önce başvurusu yapılan Düzce Kestanesi ve Düzce Elma Sirkesi için inceleme ve değerlendirme sürecinin devam ettiği bildirildi.