Son günlerde dolar, avroda yaşanan yükseliş birçok kesimi derinden etkilerken başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bu konuda pek çok açıklama yapılmıştı. Düzce Üniversitesi Senatosu da bu konuda açıklamalarda bulundu.

“Aşağılık bir pazarlığa bizi çekmek istemektedirler”
 Senato, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemiz son yıllarda sistematik bir şekilde politik, askeri ve ekonomik olmak üzere, çok boyutlu sarih ve zımni saldırılara muhatap olmaktadır. Saldırıları yöneten iradelerin kamuoyuna, basın ve sosyal medya aracılığı ile yaptıkları son açıklamalar artık failin kim olduğunu, amacının ne olduğuna ilişkin hiçbir tereddüt, komplo teorisi ve yorum gerektirmeyecek açıklıktadır. Bizden, egemenliğimizin ihlalini, irademizi ipotek etmemizi, huzurlarında diz çökmemizi talep etmekte, yoksa ekonomik olarak ne yapacaklarını da söyleyerek aşağılık bir pazarlığa bizi çekmek istemektedirler.”

“Türk Lirası ile yatırımlarımız canlandırılmalıdır”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına destek verilmesi gerektiğine de değinen Senato, açıklamasına şu cümlelerle devam etti:

“15 Temmuz Darbe Girişiminde Türk milletini cebren esir alamayacaklarını anlayan aynı aktörler ve mihraklar bugün yine aleni şekilde ülkemizin ekonomik egemenliğini ihlal etme arayışındadırlar. Bu amaçlarına matuf olarak çağın post modern silahı “döviz kurunu” bir araç olarak kullanmakta olduklarını da açıkça beyan etmektedirler. Hiçbir ekonomik ve makro değişkenle açıklanamayan döviz kuru artışına karşı durabilmek adına mutlaka yerli ve milli ürünlerin üretilmesinin teşvik edilmesi gerekmektedir. Tüketici olarak da bizler Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısına kulak vermeli, 15 Temmuz ihanet darbe girişiminde gösterdiğimiz hassasiyeti yine göstermeli ve elimizdeki Dolar ve Euro’ları TL’ye çevirmeliyiz. Döviz kurundaki anormal yükselişin 24 Haziran seçimlerinden sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın Bakanlar Kurulu’nu açıklamasını müteakiben başlaması anlamlıdır. Bu anlamda bizim için vatanımız, birlik ve beraberliğimiz kısa vadeli kur kazançlarımızdan çok daha önemlidir. Bu sebepten dolayı insanların menkul cinsindeki değerlerini döviz cinsi olarak saklamak yerine üretime konu olacak alanlara yatırım yapmaları gerekmektedir. Dolayısıyla bir üretim ekonomisi seferberliğiyle özellikle tarım, imalat sanayi, teknoloji alanına reel yatırımlar yapılmalıdır. Ülkemizin karşı karşıya olduğu bu durumda dövizden elde edilen kazançlar kısa vadede “bireylerin” kazanç sağlamasına sebep olsa da ülkemiz ve milletimiz ciddi ekonomik maliyetlerle karşı karşıya gelecektir.  Bunun için diyoruz ki Türk Lirası ile yatırımlarımız canlandırılmalıdır.”

Haber: M. AYDIN