Düşük faiz ile cazip kredi koşulları 2020’de konut satışlarında rekoru getirirken bu yıl ise kredi koşullarının zorlaşmasına ek olarak konut maliyetlerinin katlanmasıyla fiyatlar kontrol edilemeyen şekilde artmış ve satışlar dibi görmüştü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın eylül ayından itibaren peş peşe aldığı politika faizi indirimi kararlarının konut kredilerinde de faiz düşüşü olarak yansımasıyla konut piyasasını yeniden canlandırdı.  Son iki aydır yaşanan düzelmeyle beraber kasım ayında da rekor artış geldi.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59,0 artarak 178 bin 814 oldu. Ekim ayına göreyse konut satışlarındaki 41 bin arttı.

Bir önceki yıla göre yüzde 49,7 arttı

Konut satışlarında Türkiye genelinden daha keskin bir düşüş yaşanan Düzce’de piyasada toparlanma eğilimi yerini yükselişe bıraktı. TÜİK verilerine göre kasım ayında Düzce’de 993 konutun satışı gerçekleştirildi. Düzce’de konut satışları geçen senenin aynı ayına göre kasımda yüzde 49,7 oranında arttı. Geçtiğimiz ekim ayına göre 1 ayda konut satışında yaşanan artış ise yüzde 33 oldu.

Satılan 10 konuttan 7’si ikinci el

Öte yandan konutta Düzceliler’in tercihi ikinci el oldu. Verilere göre ekim ayında Düzce’de satılan 993 konutun yüzde 71’ini ikinci el konutlar oluşturuldu. İlk kez satışı yapılan konutların sayısı 290 olurken, ikinci elde bu sayı 703 oldu. Ocak-kasım arası 11 aylık dönemdeki satış toplamı ise geçen yılın yüzde 12 altında gerçekleşti.

HABER: Mehmet GÜNESEN