Düzce’de A’dan Z’ye her kaleme gelen zamlar yüzünden ay sonunu zor getiren orta ve dar gelirli vatandaşlar gibi küçük esnaflar da ekonominin olumsuz etkilerine karşı zorlu bir mücadele veriyor. Özellikle döviz kurlarındaki normalleşmeye rağmen akaryakıt fiyatlarındaki durdurulamayan artış, yaşamın her alanını zedeliyor.

Taksiciler ‘Mecburuz’ dedi, minibüsçüler direniyor

Geçtiğimiz günlerde Düzce basını ile bir araya gelen taksici ve minibüsçü esnafı zamlar karşısında ayakta kalma mücadelesi verdiklerini anlatmıştı. Taksiciler ‘Kazandığımız yakıta bile yetmiyor.’ diyerek taksimetre ücretlerini arttırmak zorunda kaldıklarını açıklarken, minisbüsçü esnafı ise ‘Şimdilik zam yapmıyoruz.” diyerek vatandaşın yanında olmaya çalıştıklarını duyurmuştu. Düzce’de esnafı temsil eden kesimler yine bilindik manzaralar çizerken, konfederasyon hükümete ve meclise sık sık ‘Esnafa sahip çıkın’ çağrıları yapmaya devam ediyor.

“ÖTV inerse enflasyon düşer ve fiyatlar dengelenir”

Kovid-19 salgını ile mücadelenin neredeyse ikinci yılını tamamlamak üzere olduğumuzu söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “2 yıldır pandemi sürecinin etkisiyle işyeri kapanan veya kapanmasa bile kısıtlamaların etkisiyle büyük bir iş kaybına uğrayan esnaf tam yeni yeni toparlanmaya başlıyordu ki bu kez de artan maliyetlerin altında ezildi. Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarındaki artış esnafın işlerini yeniden durma noktasına getirdi. Pandemi sürecinde eşel mobil sistemiyle kontrol altında tutulan akaryakıt fiyatları döviz kurlarındaki artışla tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Akaryakıt fiyatları artık ekonomik önünde el freni görevi görmeye başladı. Bu geçici dönem bitene kadar en azından benzin ve motorinden ÖTV alınmamalı. Döviz kurları yaz aylarına doğru düşmeye başladığında akaryakıt fiyatları da düşecektir. Benzin ve motorin fiyatları litrede 9 TL’nin altına düşünce yeniden ÖTV alınabilir. Ancak bugün esnafa ve çiftçiye destek için benzin ve motorinden ÖTV alınmamalı.” şeklinde konuştu.