Fındık üreticilerinin alacaklarını alamamaları nedeniyle Fiskobirlik'e yönelttiği öfkeli suçlamaların benzerleri, satış ile ilgili olarak yapılan uygulamalar nedeniyle Toprak Mahsulleri Ofisi'ne yönelmeye başladı.

Toprak Mahsulleri Ofisi, 5 liraya aldığı fındığı hiç ihtiyacı yokken 4 liraya satışa çıkardığı, kalitesi tartışyma götüren 2005 ürünü fındıktan Fiskobirlik'e satması ve birliğin de bunu satmasının 2008 yılı ürününün piyasa değeri üzerinde olumsuz etki yaptığı nedeniyle eleştiriliyor. Bu satışlardan elde edilen gelirin devletin son iki yılda verdiğinin yanında çok küçük bir miktar olduğu, sınırlı gelir için piyasayı bozmanın gereksiz olduğu değerlendirmeleri de yapılıyor.

Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesinden gelen eleştiriler arasında Trabzon Ticaret Borsası Mehmet Cirav'ın söylemi oldukça sert. Cirav, TMO'nun üreticiden fındık alırken kılı kırk yardığını, buna karşılık tüccardan fındık alırken geniş davranıldığını iddia etti. Cirav, TMO'nun aldığı fındığın yüzde sekseninin aracı kurumlardan alındığını, sadece yüzde yirmisinin üreticiden alındığını herkesin bildiğini de savundu.

Geçmişteki hataların tekrar edilmemesini isteyen Trabzon Ticaret Borsası Başkanı, fındık fiyatının bir an önce açıklanmasını isterken, geçen yıl yapılan yüzde 25 civarında zammın bu sene yüzde 15 olarak uygulanması ile, fiyatın 5,75 YTL açıklanması gerektiğini de sözlerine ekledi.