Karadeniz'in en önemli ekonomik faaliyeti sayılan fındık ile ilgili piyasanın tek belirleyicisi pozisyonuna yükselen Toprak Mahsulleri Ofisi, bir fındık bülteni ile 2007 Fındık sezonunu kapatarak yeni sezona yönelik hazırlıklarını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan bülten ile 2007 yılında 530 Bin Ton alım yaptığını açıklayan TMO, 2008 sezonuna yönelik hazırlıkların sürdüğünü belirtirken, üreticiden ve Fiskobirlik'ten alınan fındık ile birlikte toplam stoğunun 323 bin ton civarında oluştuğunu, 27 haziran tarihinde 11 bin tonluk bir satış gerçekleştiğini de kaydetti. Son rakamlara göre Fiskobirlik'in elinde 312 bin ton fındık var. Açıklamaya göre, ofis, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında toplam 11 bin 670 ton fındık satabildi. Satışlar 4 Temmuz tarihinde sona erecek.

Yeni sezona yönelik olarak özel sektör tarafından uzun süreli kiralama garantisi ile 150 Bin Ton kapasiteli depo yapımının tamamlandığı kaydedilen açıklamada, stokların yağlık olarak ayrılması ile ilgili bir bilgi verilmedi.

Karadeniz Bölgesi'nin nefesini tutarak beklediği fındık alım fiyatlarının ne zaman açıklanacağı da belirsizliğini korurken, açıklamanın temmuz ayı sonunda veya ağustos ayının ilk haftasında yapılması bekleniyor.

TMO'nun son fındık bülteni, 2007 sezonu defterinin kapanmasına rağmen, Stokların yağlık olarak ayrılmasının gerçekleşmemesi ve yeni sezon fiyatlarının açıklanmaması nedeniyle yeni sezon defterinin açılamadığı şeklinde değerlendiriliyor.