Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Bazı Alacakların Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’ için tanınan sürede son günlere girildi. Kamuya olan borçları taksitlendirme fırsatı tanıyan yapılandırma treninin kaçmaması için bugün kameraların karşısına geçerek önemli açıklamalarda bulunan Düzce SGK İl Müdürü Necmi Köroğlu, 30 Nisan 2021’den önceki kamu borçların yapılandırma kapsamında olduğunu anımsattı.

Yapılandırma hangi borçları kapsıyor?

Yapılandırmanın detayları hakkında bilgiler veren Köroğlu, şunları kaydetti:

“Sigorta primi, genel sağlık sigortası primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, ödeme imkânı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, 30 Nisan 2021 tarihinden önce (bu tarih dahil) işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı ve vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar, 6183/48 inci maddesi kapsamında taksitlendirilen alacaklar yer almaktadır. Ayrıca Bağ-Kur (4/b) sigortalıları borçlarını Yapılandırma Kanunu kapsamında ödememeleri halinde 30 Nisan 2021 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri dondurularak, prim borçları silinecektir. Sigortalılıkları 1 Mayıs 2021 tarihinden itibaren yeniden başlatılacaktır. Yapılandırma kapsamındaki alacaklar, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) Değişim Oranı ile güncellenecektir. Peşin ödemelerde, hesaplanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 90’ı, 2 taksitle ödemede ise yüzde 50’si silinecektir.”

“31 Ağustos 2021 tarihine kadar başvuru yapılmalı”

Yapılandırma imkanından yararlanmak isteyen vatandaşlara sürenin daraldığı uyarısı yapan Köroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Yapılandırmadan yararlanmak için 31 Ağustos 2021 tarihine kadar başvuruda bulunmak ve ilk taksiti en son 1 Kasım 2021’e (31 Ekim 2021 tarihi hafta sonuna denk geldiği için) kadar ödemek gerekmektedir.  Borçlar ikişer aylık dönemlerde; 6, 9, 12 ve 18 taksitte ödenebilecektir. Yapılandırmanın devamı için ilk iki taksitin süresinde ödenmesi zorunludur. 2021/Nisan ayı ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerinin 31 Aralık 2021 tarihine kadar ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı silinecek ve bu kapsamdakiler kanunun yayımı tarihinden itibaren de 60 gün ve daha fazla süreye ilişkin prim borçları olmaması halinde 31 Aralık 2021 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecektir. GSS sigortalısı olanlardan daha önce hiç gelir testi yaptırmamış olanların 30 Kasım 2021’e kadar gelir testine başvurması halinde, GSS prim borcu, gelir testi sonucuna göre ilk tescil başlangıç tarihine göre güncellenecektir. Gelir testi sonucunda hane içindeki geliri asgari ücretin 1/3’den az olduğu tespit edilenlerin borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecektir. Ayrıca; 7326 sayılı ilişkin Kanun kapsamında birikmiş prim borçlarını (Askerlik ve Doğum borçlanması dahil) ödeyerek ve dondurulmuş hizmet sürelerini ihya ederek emekli olabilecek sigortalılara yönelik T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası ile Kredi İş Birliği Protokolü yapıldı. Sigortalılarımız / İşverenlerimiz Başvuruları,  e-Sigorta / e-devlet kanalıyla, şahsen veya posta yoluyla ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine yapabileceklerdir. Ayrıca; vatandaşlarımız, www. sgk.gov.tr adresli internet sitemizden veya Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkezlerimize başvurarak ayrıntılı bilgi alabilirler. Kurumumuza borçlu tüm vatandaşlarımızı son günü (31 Ağustos 2021) beklemeden yapılandırmaya müracaatlarına bekleriz.”