Ekonomide, ulusal ve Uluslar arası konjonktür nedeniyle meydana gelen olumsuz gelişmeler ve reel sektörün sıkıntıları vergi tahsilat oranlarını olumsuz etkiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre Düzce vergi toplama oranının en düşük olduğu iller arasında yer aldı. .

Araştırma ulusal düzeyde bazı ilginç sonuçlar da içeriyor. Sadece 10 ilin tahsilat oranı açısından yüzde 70'in üzerine çıkabildiği belirtilen araştırmada, 53 ilin yüzde 50-70 aralığında, 18 ilin ise yüzde 50'nin altında kaldığına dikkat çekiliyor. Tahsilatta ilk sırayı yüzde 89 ile Kocaeli alırken, en düşük oran ise yüzde 29 ile Iğdır'da gerçekleşti.

Düzce ise Yüzde 39'luk oran ile vergi tahsilatının en düşük oranda gerçekleştiği altıncı il oldu. Düzce'yi Mardin, Sakarya, Hakkari, Şırnak ve Iğdır izledi.

Düzce'nin tahakkuk eden vergi açısından ve tahsilatı yapılan vergide orta sıralarda yer almasına rağmen tahakkukun tahsilata oranının düşük oması nedeniyle bu sonucun doğduğu öğrenildi. Tahakkuk tahsilat oranının düşük olmasının nedeninin ise Düzce'nin yaşadığı depremler nedeniyle belediyelerin büyük yatırımlara girişmek zorunda kalması, bu nedenle vergi borçlarını ödemekte güçlük çekmeleri gösteriliyor.

Düzce'de ayrıca deprem zamanında sayıları 6-7 tane olduğu söylenen sahte firmalara tahakkuk ettirilen verginin de bu sonuçta etkisi olduğu belirtiliyor. Öte yandan deprem nedeniyle gerçekten varlığını kaybeden ve borçlarını ödeyemeyen mükellefler de sonuca etki ediyor. Tüm bu unsurların Düzce'yi 8-10 puan kadar geriye düşürdüğü tahmin ediliyor.