Büyük baş süt hayvancılığı, tarımsal mekanizasyon, kontrollü örtü altı tarımı ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği kredilerinde faiz sübvansiyonu oranı yüzde 40'tan yüzde 50'ye yükseltilirken, et hayvancılığı için yüzde 50 sübvansiyonlu kredi uygulaması getirildi.

Tavukçuluk sektörü kredilerinde sübvansiyon oranı yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıktı. İşletme kredilerinde vade 18 aydan 24 aya, yatırım kredilerinde vade 5 yıldan 7 yıla çıkarıldı.

Sübvansiyonlar sayesinde, çiftçi, damla sulama yatırımları için sıfır, diğer tarımsal üretimler için ise yüzde 5,2-9,75 arasında değişen faizlerle kredi kullanabilecek.
Tarımsal işletmelerinde, güneş, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edelin ''yeşil enerji''yi kullanan üreticilere, sübvansiyon oranları 10 puan artırılarak uygulanacak. Bu durumda sübvansiyon oranları yüzde 35-70'e çıkıyor.

Ziraat Bankası AŞ ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı, 1 Ocak 2010'dan geçerli olmak üzere, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karar ile birkaç yıldır devam eden sübvansiyonlu tarımsal kredi uygulamasında, bu yıla ilişkin, özellikle hayvancılık sektörüne yönelik iyileştirme yapıldı.

DAMLA SULAMAYA 0 FAİZLİ KREDİYE DEVAM
Damla sulama yatırımlarında sıfır faizli kredi uygulaması devam edecek. Tarla içi modern basınçlı sulama sistemleri (damla sulama, yağmurlama sulama) yatırımlarında yüzde 100, derin kuyu açılması gibi diğer sulama sistemleri yatırımlarında yüzde 60 sübvansiyon uygulaması bu yıl da sürecek.

YEŞİL ENERJİ KULLANANA 10 PUAN FAZLADAN SÜBVANSİYON
Ziraat Bankası ve TKK, bu kapsamda kendi iştiraki olan tüzel kişilere sübvansiyonlu kredi kullandıramayacak. Tarımsal işletmelerinde; güneş, rüzgar, jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen ''Yeşil Enerji''yi kullanan üreticilere, kredi konuları itibarıyla uygulanan indirim oranlarının 10 puan fazlası uygulanacak.

FAİZ SÜBVANSİYONU, HAZİNE TARAFINDAN KARŞILANACAK
Ziraat Bankası ve TKK’nın karar kapsamında açılan kredilerden doğacak gelir kayıpları, kredilerin faiz tahakkuk tarihlerinde bankanın cari tarımsal kredi faiz oranları ile kredi konuları itibarıyla uygulanan faiz oranları arasındaki fark esas alınarak hesaplanacak. Söz konusu gelir kayıplarına mahsuben, incelemeler sonucunda kesin gelir kaybı tespit edilene kadar banka ve TKK’nın zarara uğramaması amacıyla karar kapsamında önceden yapılacak ödemeler, Hazine Müsteşarlığınca ilgili yıl bütçelerine bu amaçla konulacak ödenekten karşılanacak.