Teknolojik bilgi üretilmesi ve üretilen bilgilerin ticarileştirilmesi amacıyla teknoloji geliştirme bölgeleri olan teknoparkların hayata geçirildiğini ifade eden Akbulut, teknoparkların aynı zamanda teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği destekleme, teknoloji yoğun alanlarda yatırım olanakları yaratma amaçları taşıdığını ifade etti.

Teknoparklar proje üretiyor

Doğu Marmara Bölgesi’nde, Kocaeli ilinde 4, Sakarya, Düzce ve Bolu illerinde 1’er olmak üzere toplam 7 teknopark bulunduğunu hatırlatan MARKA Genel Sekreteri Akbulut, şunları kaydetti: “Bunlardan 6 teknoparkımız faal durumda olup, ulusal bir proje niteliği taşıyan Bilişim Vadisi’nin faaliyete geçme çalışmaları hızla devam etmektedir. Teknoparklar söz konusu amaçları dâhilinde çok sayıda proje yönetmekte ve tamamlamaktadır. Faaliyette olan 6 teknoparkımızda, 2014 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle, 2 bin 183 proje başarıyla tamamlanmış olup, halen 784 projenin üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca, 6 teknoparkımız içerisindeki firmaların sayısı 357’ye, büyük çoğunluğu Ar-Ge personeli olarak istihdam edilen toplam personel sayısı da 5 bin 426’ya çıkmıştır. Faaliyette olan teknoparklarımızın işletme doluluk oranlarına bakıldığında ise elimizdeki son verilere göre Kocaeli Üniversitesi Teknopark ile Bolu Teknokent’in yüzde 100, GOSB Teknopark’ın yüzde 99, Sakarya Teknokent’in yüzde 95, TÜBİTAK Marmara Teknokent’in yüzde 90 ve Düzce Teknopark’ın yüzde 81 seviyesinde doluluğa sahip olduğu görülmektedir.”

Doğu Marmara Bölgesi’nin sanayi alanında olduğu gibi teknoloji üretiminde de öncü bölge olacağını ifade eden Akbulut, Bilişim Vadisi Projesi’nin de önümüzdeki dönemde bu amaçlara önemli katkısı olacağını vurguladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2014 yılı Şubat ayında açıklanan “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2012 Yılı Performans Endeksi”nde ilk 30 teknopark arasında Sakarya Teknokent’in 4., TÜBİTAK Marmara Teknokent’in 16., GOSB Teknopark’ın 20., Düzce Teknopark’ın 24., Kocaeli Üniversitesi Teknopark’ın 28. ve Bolu Teknokent’in 30. sırada yer aldığını söyledi.