Toplantıya Düzce TSO Başkanı Metin Büyük ve Akçakoca TSO Başkanı Mustafa Vural ile esnaf odaları başkanları, OSB idarecileri, bazı STK temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Düzce TSO Başkanı Metin Büyük, aralık ayında sona erecek olan 5084 sayılı teşvik yasasının ilimize büyük katkıları olduğunu söyledi.

Büyük, “5084 sayılı teşvik kanunuyla birlikte ilimiz atağa kalkmış, 62 bin sigortalı çalışan sayısına ulaşmıştır. Yeni teşvik kanununa göre ilimiz 4. Bölgede yer almaktadır. Bunun iyi yönlerinin olmasının yanı sıra eski kanuna nazaran işveren ve yatırımcılar açısında SGK payları ve vergiler anlamında bazı dezavantajlar taşıyor” dedi.

SMMMO Başkanı Kudret Taş ise, 5084 sayılı teşvik kanunun getirdiklerini ve yeni yapılandırılan teşvik kanununun neleri kapsadığını katılımcılara aktardı.

Taş, “Yeni yapılandırılan yasa ile tüm ülke kapsama alanı içerisine alınıyor ve genel olarak bir teşvik uygulanmaya çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

Akçakoca TSO Başkanı Mustafa Vural, eski yasada yer alan eksikliklerin yeni yasada da yer aldığını, 10 kişinin altında işçi çalıştıran firmaların da teşvik kapsamına alınması gerektiğini belirtti.

DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, 5084 sayılı kanunla Düzce’nin büyük kazanımlar sağladığını, yasanın sona ermesiyle birlikte önemli oranlarda işgücü kaybının yaşanmasının muhtemel olduğunu ifade etti. Kayıkçı, “Teşvik kanunuyla birlikte Düzce’de önemli ölçüde sigortalı sayısı artmış, bu sayı kanunun sona ermesiyle birlikte önemli oranda düşüş yaşayabilir” dedi.

DÜZDER Başkanı Cemal Aksan, bu kanunun uzatılmasının sosyolojik açıdan Düzce için büyük önem taşıdığını, aksi halde yaşanacak olan işgücü kayıplarının Düzce’ye pahalıya mal olacağını ifade etti.

Toplantı, konuyla ilgili SGK birimlerinin, SMMMO’nun ve Düzce TSO’nun gerekli raporları hazırlamaları konusunda karar alınmasıyla sona erdi.