Pandemi dönemi ve hemen arkasından patlak veren Rusya – Ukrayna savaşı, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de, ekonomi içinden çıkılmaz bir hal aldı.

Akaryakıt başta olmak üzere, iğneden ipliğe gelen zam furyası devam ederken, bu durum karşısında vatandaşlar da ne yapacağını şaşırmış durumda.

Tezgâhlarda dilim karpuz dönemi!

Özellikle marketlerden daha ucuz olduğu gerekçesi ile pazaryerlerine giden vatandaşlar, bırakın sebze ve meyve almayı, ürünlerin yanına bile yaklaşamıyor.

Öyle ki, patatesin kilosu pazaryerlerinde 10 TL’den satılırken, Düzce’de pazaryerlerinde eşine az rastlanır olay yaşanıyor. Vatandaşlar, kilosu 7 buçuk TL’den satılan bütün karpuz yerine, tezgahlardan artık dilim karpuz almaya başladı. Bu durum ile ilgili bir pazarcı esnafı Öncü Haber ekibine “Ben 42 senelik esnafım, ilk kez bu yıl dilimle karpuz satıldığını gördüm Düzce’de” diye yorumladı.

Aziziye Mahallesinde, Pazartesi ve Perşembe günleri kurulan semt pazarında vatandaş ve esnaflara mikrofon uzatan Öncü Haber ekibi bir dokunup, bin ah işitti.

Vatandaşlar yüksek fiyatlar nedeniyle zor durumda olduklarını söylerken, esnaflar ise yüksek fiyatların nedenini her geçen gün artan akaryakıt zammına bağladı.

İşte vatandaş ve pazarcı esnafının Pazar fiyatları ile ilgili düşünceleri:

“Okumasını bilmeyen insan, sürünmeye mahkumdur”

Adnan Yaman: Görüyorsunuz pazarın durumunu hayat felç, geleceğimizi de pek parlak görmüyorum. Bu vatandaş nasıl yönetilmek isterse o şekilde yönetiliyor. Okumasını bilmeyen insan sürünmeye mahkumdur! Birer kilo aldım hepsinden bende bir vatandaşım piyasa bozuk Allah sonumuzu hayretsin. Bu 2023’e vatandaş ona göre kararını versin. Az bir zaman kaldı, 2023’e de, dersini o zaman verecek inşallah vatandaş.

“Ekonomi bozuk…”

Sevim Gül: Vallahi pahalı. Fiyatlar baya pahalı. Ekonomi bozuk.

“Fiyatlar pahalı, hiçbir şey alamıyoruz”

Alaattin Türkhan: Fiyatlar pahalı. Alamıyoruz hiçbir şey. Aldığımız maaş 15 gün yetmiyor. Pahalılık Türkiye’ye özgü değil, Dünya’da böyle durum yani. Almanya’da yeğenim var; “yağ bulamıyoruz” diyor. Yüzde 130 -140 zam var.

“Ekonominin düzeleceğine inanıyorum”

İsmail Ceylan: Şuan da normal. İnme taraftarları var ama normal. Biraz daha üzerine varırlarsa düzeleceğine inanıyorum.

“Fiyatlar aşırı pahalı”

Abdullah Kaya: Fiyatlar çoğu yerde uygun diyemeyeceğim, çünkü aşırı pahalı. Şuan da aldığımız 3 poşet 300 lira tuttu yani. Devletimiz indirim yapıyor fırsatçılar zam yapıyor yani. Yapabilecek bir şeyimiz yok biz de çalışıyoruz bir şekilde.

“42 senelik esnafım ilk kez Düzce’de pazaryerinde dilim karpuz satıldığını gördüm”

Pazarcı Metin Turan: Sebze düşük şuan. Patates ve soğan yüksek biraz soğan da normale geldi ama patates hala gelmedi. Gübrenin pahalı olması, havaların yağışlı olması, yakıt fiyatlarının yüksek olmasından dolayı. Adana’dan buraya 17 bin lira bir nakliye. Yani kilo da nereden baksan 70 kuruş biniyor. 8,5 – 9 lira şuan da taze patatesin çıkışı, buraya 10 liraya mal oluyor. Aldığın zaman içinden 4-5 kilo toprak çıkıyor, 12 lira oluyor. kaça satacaksın? Mecbur eski patatese devam ediyoruz. Patates te insanların elinde oldukları zaman daha da prim yapıyor. Önceden diyorlardı ki, komisyoncular aracılar şunu yapıyor. Şimdi hepsi olmuş komisyoncu. Örneğin Bolu. Neredeyse yüzde 90 ı patates ekiyor. Hepsinin evinin altında deposu var. ihtiyacı kadarını satıyor gerisini stok yapıyor. Ben 42 senelik esnafım ilk kez bu yıl dilimle karpuz satıldığını gördüm Düzce’de. Alamaz ki bütünü nasıl alsın vatandaş. Bir karpuz 75-80 lira. Asgari ücretle geçinen adam bir karpuza 75-80 lira veremez. Mecbur ne yapıyor çoluğunun çocuğunun gözü kalmasın diye dilim alıyor.

“Millete hak veriyorum, alım gücü yok”

 Pazarcı İsmail Kabasakal Şimdi milletin alım gücü yok, parası yok o şekilde alabiliyorlar şuan da. Marketlerde daha pahalı tabi Pazarda ucuz. Biz yerinden getirdiğimiz için bira daha uygun oluyor burada. Millete hak veriyorum yani alım gücü yok.