Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in açıkladığı takvim doğrultusunda bugünden itibaren fındık alımına başlayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Giresun kalite fındığı kilogramı 10.5 liradan, levant kalite fındığı ise kilogramı 10 liradan alacak.

Randevu alınması gerekiyor
TMO, Düzce'nin de başı çektiği fındık üretiminin yapıldığı illerde depolar kiralarken, üreticilerin fındığını TMO'ya verebilmek için önce randevu alması gerektiği belirtildi.

AK Partili siyasilerin sık sık karşısına çıktı
Son iki yıldır fiyatların 7-8 TL'ye kadar düşmesi nedeniyle tepkili olan ve sık sık tekelleşme sorununa parmak basan üreticiler, uzun süredir hükümetten iyileştirici adım bekliyordu. Fındık yetiştiricileri ile birlikte Ziraat Odaları başta olmak üzere ilgili kesimler de fındık fiyatlarının artık dibe vurmaması amacıyla TMO'nun müdahale alımı yapması gerektiğine işaret ediyordu. Özellikle referandum sürecinde AK Partili siyasilerin vatandaş ve sivil toplum örgütlerine yönelik gerçekleştirdiği ziyaretlerde gündemden düşmeyen konu olan fındıkla ilgili sevindirici haberin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'ten gelmesi ile şimdi gözler üreticilere çevrilmiş durumda... Fındık yetiştiricilerinin devreye sokulan TMO'ya ilgi gösterip göstermeyeceği başlayan alımlarla birlikte ilerleyen günlerde belli olacak.

Üreticinin masrafı çok
Öte yandan Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşık 2 milyon üreticinin geçim kaynağı olan fındık, aynı zamanda doğrudan ya da dolaylı olarak üretildiği yerlerde pek çok insanın geçimini temin etmesi, birçok firmanın fındık ticaretiyle uğraşması nedeniyle de işsizliğin önlenmesinde önemli rol oynuyor. Üretici, verimli ve kaliteli ürün için, fındık üretiminin başlangıcından hasat dönemine kadar geçen devrede mazot, gübre, ilaç gibi gerekli temel girdileri kullanırken, Türkiye’de özellikle mazot, gübre gibi girdilerin fiyatlarının oldukça yüksek olduğu vurgulanıyor. Çiftçinin zor anlarında yanında olan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin, farklı ürünlerde olduğu gibi fındıkta da üreticinin fiyatlarla ilgili beklentilerine yeni sezonda olumlu katkı sağlaması bekleniyor.

Piyasada kıpırdanma bekleniyor
İki sezondur düşük fiyatlara bağlı olarak üzerinde kara bulutlar dolaşan fındıkta artık devletten gelen müdahale ile yüzlerin gülmesi umut ediliyor. TMO'nun alım yapmasıyla birlikte serbest piyasada da kıpırdanmalar bekleniyor. Bugün itibariyle Düzce Ticaret Borsası'nda yüzde 50 randuman kabuklu fındık brüt 9 TL, net 8.80 TL olarak açıklanırken, TMO hamlesinin serbest piyasa fiyatının ilerleyen günlerde artmasına neden olacağı görüşü dillendiriliyor.