Geçtiğimiz günlerde yayınlanan ve bir fındık üreticisinin TMO’ya yönelik iddialarını içeren haberimizin ardından TMO Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nden konuya ilişkin yazılı bir açıklama gönderildi. “Fındık üreticisinden TMO’ya randıman tepkisi" başlıklı haberde üretici Bahattin Kurt tarafından “Vatandaşın hakkı çiğneniyor. Bu durumdan Ankara’nın haberi yoktur. Vatandaş burada kan ağlıyor. Fındığımı geri alıyorum.” ifadeleri yer almıştı.

“Şikâyetlerin aksine tebrik ve teşekkür mesajları alıyoruz”
TMO, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı ve alımlarla ilgili şu detaylı bilgilendirmeyi yaptı: “Bilindiği üzere TMO, 6 Eylül 2017 tarihi itibarıyla fındık alımlarına başlamış olup alımlar 43 noktada sorunsuz olarak devam etmektedir. Fındık alımları konusunda 11 yıllık tecrübeye sahip olan TMO, 300'ün üzerinde uzman personeli vasıtasıyla Karadeniz bölgesinin tamamında saat mevhumu gözetmeksizin hizmet vermektedir. Bunu bilen ve bizzat gören fındık üreticilerinden personelimizin yaptığı çalışmalardan ötürü şikâyetlerin aksine tebrik ve teşekkür mesajları alınmaktadır.
İç fındık limit değerleri
Gazetenizde Bahattin Kurt isimli şahsın belirttiği “TMO alımda 5-6 randıman aşağıya çekiyor Vatandaşın hakkı çiğneniyor” iddiaları tamamen gerçek dışıdır. TMO alım başlangıcından bugüne kadar üretici lehine olacak şekilde mevcut alım kriterlerinden sağlam iç fındık limiti değerini yüzde 40'tan yüzde 37'ye, çürük ve bozuk iç fındık limit değerini yüzde 3'ten yüzde 5‘e, kabuklu fındık içerisindeki çatlak, kırık ve iç fındık limit değerini ise yüzde 2'den yüzde 7’ye çekmiştir.

“Fındık analizleri şüpheye mahal verilmeyecek şekilde yapılıyor”
TMO alım merkezlerinde fındık analizleri, konusunda uzman personel tarafından şüpheye mahal verilmeyecek şekilde üreticinin önünde yapılmakta olup analiz neticesinde belirlenen randıman ve buna bağlı olarak oluşan fiyat üreticiye bildirilmektedir. Ayrıca üretici, görevli personel tarafından yapılan analizi takip ederek teknik konularda (buruşuk iç fındık belirlenmesi, çürük belirlenmesi vb.) itiraz ettiği hususları da belirtebilme serbestliğine sahiptir.

“Fiyatı kabul edip etmemekte özgür”
Üretici analiz sonucunda belirlenen fiyatı kabul edip etmemekte özgür olup kabul etmesi durumunda analiz fişi oluşturularak ürün alıma tabi tutulmaktadır. Analizlerimiz konusunda her türlü denetim süreklilik arz edecek şekilde devamlı olarak yapılmakta olup Genel Müdürlüğümüzce görevlendirilen denetim ekipleri sürekli olarak alım ekiplerimizi denetim altında tutmaktadır.”
 
“O üretici ürünün fiyatını beğenmedi”
TMO’yu düşük randımanla alım yapmakla suçlayan üretici Bahattin Kurt’un 17 Ekim 2017 tarihinde Düzce alım merkezine geldiği belirtilen açıklama şöyle devam etti: “Yapılan analiz neticesinde ürününün randımanı yüzde 46,50 olarak belirlenmiş ve fiyatı kendisine belirtilmiştir. Şahıs ürünün fiyatını beğenmeyerek özgür iradesiyle ürününü TMO'ya satmamıştır. Üreticinin TMO dışında hangi kurum, kuruluş veya şahsa hangi tarihte ve nasıl bir analiz yaptırdığı konusunun TMO nezdinde herhangi bir geçerliliği olmayıp tüm ürünler için esas alınan analiz değeri, her türlü denetimimize tabi olan ve kendi alım noktamızda uzman personelimiz tarafından yapılan analiz değeridir. Alımlarda üreticilerin, TMO tarafından verilen fiyatı beğenmemeleri durumunda izleyecekleri yolu bilmeleri bakımından, “Alım Uyuşmazlıklarının Çözümü” ile ilgili metin, alım noktalarımızda üreticilerin kolayca görebilecekleri yerlere asılmıştır. Üreticinin analize itirazı halinde, temsili numune alındıktan sonra tüm posta masrafları üreticiye ait olacak şekilde alım merkezinin bağlı olduğu Şube Müdürlüğümün laboratuvarına ya da en yakın TMO Şube Müdürlüğü laboratuvarına gönderilir. Üreticiye nihai laboratuvar analizi sonucunda ürününü kati surette TMO’ya satacağına dair resmi belge imzalatılır ve laboratuvar analizi sonucunda ürün alım kriterleri dâhilinde ise analiz fişi oluşturulur.”

Haber: C. ÜSTÜNER