Fındık konusunda devamlı adından sözettiren Toprak Mahsulleri Ofisi bu sefer hazırladığı projeyle adını duyurdu. Projeye göre okullar, sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme yurtları ile askeriyede fındık dağıtılması yine ilk sırada geliyor. Ancak bu kez dikkat çeken bir yenilik daha var: Türkiye'nin gıda yardımında bulunduğu ülkelere gönderilen kolilerin içine de hatırı sayılır miktarda fındık konulacak.

Ofis yönetimi 2006 yılından bu yana yapılan alımlar sonucu depolarında biriken 600 bin tonluk fındığı eritmek için çare arayışlarını hızlandırdı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TMO Genel Müdür Vekili Mesut Köse, orduya, okullara, sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme yurtlarına fındık dağıtımı için çalışmalara başlandığını söyledi. Bunun yanında Türkiye'nin gıda yardımı yaptığı fakir ülkelere gönderilen gıda paketleri içine de fındık koyacaklarını vurgulayan Köse, "Biz projemizi yaptık, hükümete sunacağız. Hükümet kararı olursa sosyal amaçlı ciddi miktarda fındığın tüketimi olabilecek. Hükümet kararı çıkarsa TMO bunu organize edip dağıtımını yapabilecek alt yapıya sahip." bilgisini verdi.

Fındık üretiminde bu yıl 450 bin ile 540 bin ton arasında rekolte beklendiğini kaydeden TMO Genel Müdür Vekili Köse, çiftçinin geriye dönük bütün alacaklarını ödediklerini ifade etti. Fındık, mısır, buğday, çeltik ürünü satan üreticilerin bütün alacaklarını ödediklerini, toplam ödemenin 1,8 milyar liraya ulaştığını aktaran Köse, ödemelerin Ofis kaynakları ve Hazine'den avans şeklinde aktarılan kaynakla yapıldığını söyledi