Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan desteklerle 54 TL olarak açıklanan, ancak TMO’nun 52 liradan alım yapacağını duyurduğu fındık fiyatları, üreticilerin yüzünü güldürmüştü. Ancak TMO’nun, Karadeniz bölgesinde binlerce ailenin geçim kaynağı olan fındık ile ilgili ödemeleri 21 gün sonra yapacak olması, serbest piyasada fındık fiyatlarının 42 – 45 TL arasında olmasına ve tüccarın ekmeğine yağ sürmesine neden oldu.

Bu konuyu kendisinin hazırlayıp sunduğu “Yorumlu-Yorum” programında enine boyuna masaya yatıran Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın bu değerlendirmelerinin ardından AK Parti MKYK Üyesi Metin Külünk, TMO yetkililerine üreticilerin taleplerinin karşılanması için çağrıda bulundu.

 Düzce’deki fındık üreticileri ise, TMO’nun üreticilere 21 gün sonra ödemesine ve fındık fiyatlarının serbest piyasada 42 – 45 TL arasında işlem görmesine tepki gösterdi. Tüccarı fırsatçılık yapmakla suçlayan üreticiler, “Milleti tüccarın kucağına atıyorlar” dedi.

“Fırsatçılık var şu anda”

Fındık fiyatlarının serbest piyasada 42 ila 45 TL arasında işlem görmesine tepki gösteren fındık üreticisi Nurettin Yıldız, “Ben bir şey diyemem yani ne diyeyim, onu tüccarlara sormak lazım. Bu fındığı 42 liraya alanlara sormak lazım. Neye dayanarak alıyorlar fındığı 42 liradan. 21 gün- 1 ay arası peşin sayılır yani. Bunun bir etkisinin olduğunu sanmıyorum. Ama burada bir fırsatçılık var şu anda, okul açılma sezonu milletin paraya ihtiyacı var. Ne kaparsak o kardır mantığıyla tüccarlar bu şekilde yapıyor diye düşünüyorum” diye konuştu.

“Fındığımı TMO’ya teslim edeceğim”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fındık için yüksek bir rakam verdiğini kaydeden üretici Recep Özdemir, “Benim de fındığım var.  Şu anda topladım, satacağım ama mecbur TMO'yu bekliyorum. Tüccar şu anda fındığı ucuza almak istiyor vatandaşın elindeki fındığı. Aslında cumhurbaşkanımız çok güzel bir fiyat açıkladı. Ben de TMO'yu bekliyorum. Olsun fark etmez 21 gün bekleriz. Arada beş bin TL fark var.  Bir ton fındıkta beş bin TL oynuyor. Aslında tüccarın da bu fiyatları bir an önce yükseltmesi gerekiyor yani vatandaşını düşünmesi lazım. Hep kendi cebini düşünmemesi lazım diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“TMO üreticilere zorluk çıkartıyor”

TMO’nun fındık alımı için üreticilere zorluk çıkarttığını savunan üretici Burhan Dursun, “Devletimiz var olsun ama devletimiz şurada bir hata yapıyor. TMO fındık alıyor mu? Alıyor. TMO alıyor ama senden çok şey istiyor. Tapu istiyor, dönüm başına bilmem kaç kilo... Kardeşim adamı rahat bırak. Çiftçiyi rahat bırak. Kaç kilosu var 500 kilo. Gelsin 500 kilosunu teslim etsin. Ne kadarı var 10 tonu var 10 tonu gelsin teslim etsin. Şu milleti tüccarların eline düşürmesin.  21 gün sonra alma konusuna gelince millet, devletten alacağını alır. Ama üç hafta sonra, ama üç ay sonra. Buradaki problem ne biliyor musun? TMO fındığı çok kırık varsa almıyormuş, bu sefer ne oluyor tüccarın kucağına atıyor milleti. Ne oluyor? Tüccar kazanıyor” ifadelerine yer verdi.

“Vatandaşın fındıktan gelecek paraya ihtiyacı var. Ama TMO parayı şu anda vermiyor”  

                       

TMO’nun üreticileri mağdur etmemesi için yetkililerden bir an önce gerekenin yapılmasını isteyen Yaşar Kara isimli üretici ise,  “Ben yıllardan beridir yurt dışına çalışıyorum. Ben Tayyip’çiyim, Tayyip’i severim. Ben şu anda fındığımı bekletiyorum. Niye? Tüccarın elinde. Tüccarlar ne derse o oluyor. Aslında iyi bir şey değil.  TMO da fındığı öyle bir inceliyor ki yani kabuğunda ufak bir zede olsa seni bir hafta on gün sonraya atıyor. Yani fındıkla ilgili bütün bahaneleri üretiyor TMO. TMO güzel ama zamanı çok kullanıyor. Şu anda vatandaşın fındıktan gelecek paraya ihtiyacı var. TMO da bu parayı şu anda vermiyor. Zamana atıyor. Yani iyi değil. Bir halk olarak benim görüşüm, bunu öneriyorum. Buna Tayyip Erdoğan'ın bir çözüm bulması gerekiyor. Tüccarlara teslim etmemesi lazım bunu. Yani uyarması lazım” açıklamalarında bulundu.