Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan Et ve Süt Kurumu tarafından vatandaşların et ihtiyaçlarını uygun fiyatla karşılayabilmesi için Türkiye'nin bütün illerinde satış noktası bulunan ulusal market zincirlerinden ikisi ile kıyma ve kuşbaşı et satışı yapılması amacıyla sözleşme imzalandı. Sözleşme gereği; söz konusu iki firma 81 ildeki bütün marketlerinde, Et ve Süt Kurumu'ndan aldıkları kıymayı 29 liradan ve kuşbaşını ise 31 liradan taze olarak satışa sunacak. Bu ürünlerin şoklanmış veya don olarak satışı yapılmayacak.

"Rekabet hukuku kurallarına aykırı"

Ancak vatandaşı ucuz etle buluşturmak adına yapılan bu hamle esnafı mutsuz etti. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Her geçen gün biraz daha zor duruma düşen kasaplık faaliyetinde bulunan esnaf ve sanatkarlarımız yönünden üzüntü verici bir gelişme olmuştur. Bu uygulama, esnaf ve sanatkarı korumayı ve kollamayı öngören anayasanın 173'üncü maddesine aykırı olduğu gibi, piyasada satış faaliyetinde bulunan işletmeler arasında ayrım yapılmış olması yönünden de rekabet hukuku kurallarına aykırı olmuştur.' dedi

'Sorun temelden çözülmeli'

Sorunun temelden çözümünün üretimin arttırılmasına dönük tedbirlerle aşılabileceğini savunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Sorunun temelinde üretim yetersizliğinin olduğu bu alanda faaliyet gösteren bütün kesimlerce kabul edelen bir husustur. Halkımıza ucuz et satılabilmesi, bizim de öteden beri arzu ettiğimiz bir konudur. Ancak bunun, bir kesimi mağdur eden bir uygulama ile yapılmaması gerekir. Talebimiz ülke genelinde faailiyet gösteren 26 bin kasap işyerine de bu imkanın tanınmasıdır. Bu yolda olumlu bir sonuç elde edebilmek ve konunun acilen çözümü için Rekabet Kurumu'na gidiyoruz.' diye konuştu.

Haber: C.ÜSTÜNER