Karadeniz bölgesinin en önemli gelir kaynağı olan fındık fiyatlarındaki belirsizlik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam fiyatları açıklaması ile ortadan kalktı. Beklentilerin altında açıklanan fındık taban fiyatları, üreticinin yüzünü güldürmezken, konu ile ilgili Öncü Haber Merkezi, üretici ve tüccarların nabzını tuttu.

Fındık üreticileri, bu yıl açıklanan rakamın düşük olduğu ve beklentileri karşılamadığını öne sürerken, tüccarlar ise, bu yıl fındık fiyatlarının kilogram başına yüksek olduğunu belirttiler.

"Maliyetler yüksek, fiyat düşük açıklandı..."

Fındık ürününün Düzce ekonomisine büyük bir girdi sağladığını belirten Mustafa Çıkrıkçı isimli bir vatandaş, açıklanan rakam ile maliyetlerin hemen hemen aynı olduğunu ileri sürerek, “Esnaf olarak şunu söyleyeyim; bizim bu bölge çiftçinin üzerinden geçinen bir yer. Bence az. Onların cebinde para olacak ki; Düzce kalkınacak. Zaten maliyetler yüksek,  ilaç parası, işçi maliyetleri yüksek. O yüzden fiyatlar bence düşük açıklandı.  32-33-35’e kadar yolu vardı ki, fındık çiftçileri de rahat etsin. Emeğinin karşılığını alsınlar” diye konuştu.  

Yılmaz: “Benim beklentim 30 TL ve Üzeriydi”

Açıklanan fındık taban fiyatı ile üretici maliyetlerine göre fiyatın düşük olduğunu belirten Hasan Yılmaz isimli üretici,  “Akçakoca’nın Sarıyayla köyünde fındık bahçem var. Yani fındık üreticisiyim. Açıklanan fiyatlar, beklentilerin çok altında açıklandı. Mesela, tırpan ücretleri 600-700 TL arası, bir de bunun işçi ve gübre maliyetleri var elbette. Hani bu maliyetlerle kıyaslayacak olursak, fındık fiyatları düşük bana göre. Benim beklentim, 30 TL ve üzeriydi” şeklinde konuştu.

Fiyatlar Tüccarı memnun etti…

Top: “Fiyatlar bu sene çok iyi… TMO Fındığı 24’e alır”

 Açıklanan fındık taban fiyatları ise en çok tüccarın yüzünü güldürdü. Açıklanan fındık fiyatlarının bu sezon yüksek olduğunu ifade eden Yalçın Top isimli tüccar, “Fındık fiyatlarını çok iyi bulduk. Bu fiyat çok iyi bu sene bence. Bu fiyata, bu sene herkes mal alır ve satar. TMO’da devreye girer. O da alır. 30 TL olmazdı, çünkü geçen sene 22.50 TL idi. Bu sene 27 TL.  Buda çok güzel bir para. 26.50 bizim bu bölgeye Levant’a Giresun fındık da 27 TL. Düzce’de şu anda güncel fındık fiyatı 25’e satılıyor şu anda. Ama, TMO devreye girdiği zaman, aramızda bir kesinti var. 26-25 lirada 7-8 lira bir kesinti yapar TMO. Bu fiyatlarda fındık alır. 24’e falan TMO mal alır” ifadelerini kullandı.

“Üretici 30’da versen, 50 istiyor…”

“Fiyatlar çok güzel şuan için” diyen Yasin Top isimli tüccar ise,  “Cumhurbaşkanımız en güzel fiyatı verdi. Ama ofis alırsa yüzde 50 kesiyor. Tüccar alırsa 25’den alıyor güzel bir fiyat. Köylü kendine zarar veriyor. Mal TMO’dan gitmedikten sonra ne olacak? Depolarında çürüyecek. Köylü kendi kendine zarar veriyor. Vermeyecek kardeşim. TMO’dan boşu, çürüğü dolduruyor ondan sonra ofis derecesiyle mal almaya geldiği zaman boş. Ofiste de mal böyle kalıyor. Her türlü onda da zarar ediyor. Köylüye söyleyelim. Fındığını kimseye vermesin. Tüccara vermesin. Boş malı sokuyor ofise. Ama fabrikalara gittiği zaman adam malı neyse ne kadarsa parasını alıyor. Fiyatlar şuan güzel. Köylü 30 da verse 50 versin diyor 50 verse 100 versin diyor. Bir ton fındıkla 50 ton buğday alır. Ama herkes çıkıyor köylere fiyat veriyor. Köylü de saf o yüksek fiyata sattığı zaman fındık geliyor 17-18’e. Yerli tüccara fındık vermiyorlar” açıklamalarında bulundu.

HABER: Savaş ARI