Geçen yıl üreticide kilogramı 22 lirayı gören fındıkta, bu yıl fiyatlar 11 lira seviyelerinde seyrediyor. Ancak fiyat tartışmalarından önce sektörde ‘rekolte tahmini’ konusunda büyük bir tartışma yaşanıyor. Sektörün 3 ayağını oluşturan üretici, Tarım Bakanlığı ve ihracatçı ayağında büyük bir ‘fikir ayrılığı’ bulunuyor. Tarım Bakanlığı bu yıl 630 bin ton fındık rekoltesi beklerken, ihracatçılar 733 bin ton fındık rekoltesinin geleceğini söylüyor. Üretici ayağında ise Türkiye Ziraat Odaları Birliği 590 bin ton olarak açıkladığı rekolte tahmininin daha da aşağıya çekti. Sektörün yöneticisi ve temsilcileri ‘rekolte tahmini’ savaşı verirken, birbirlerini de ‘fiyat’ belirlemek için ihracatçılar yüksek, üretici kanadı da düşük tahminde bulunuyor diye suçluyor.
Geçen yıl 2.8 milyar dolar fındık ihracatı gerçekleştiren sektörün hala rekolte tartışması yapması ise en çok fındık üreticisini etkiliyor. Fındık üreticisi ürettiği fındıkları yüksek fiyattan satmayı beklerken gelen açıklamalarla herkes hayal kırıklığı yaşıyor. Çiftçiden 11 TL’ye alınan fındık içi çarşıda 90 TL ye kadar alıcı bekliyor. Henüz kimse bu fiyat farkının sebebini açıklayamıyor. Bunun için de yetkililerden yardım bekleniyor.
Üretici temsilcileri ise emanete ürün verilmemesi ve ürününü pazara indirmede acele edilmemesi konusunda uyarıda bulunuyor.