Bu sezon fiyatı 26.50 TL olarak açıklansa da artan dolar kuru karşısında masrafları katlanırken ürününü değeri düşen fındık üreticisinin yüzü gülmedi ama ihracatçı köşeyi döndü.

Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı

2021 yılında 344 bin 370 tonluk iç fındık ihracatı ile cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşılarak yeni bir rekor kırıldı. 122 ülkeye gerçekleştirilen satışlarla ihracatçının cebine toplamda 2 milyar 260 milyon 105 bin 304 dolar girdi.

İhracatçı yeni rekor hedefliyor

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden yapılan açıklamada, “Piyasaya fındık arzı engellenmediği ve ihracatçının fındığa ulaşımında sorunlar yaşanmadığı takdirde ihracatımızdaki bu artış trendinin devam etmesi beklenmekte ve 2021-22 sezonu sonunda 350 bin ton miktarı aşılarak yeni bir rekora ulaşılması hedeflenmektedir.” denildi.

Fiyatlar yeniden 30 TL’nin altında

Öte yandan dolardaki yükselişle birlikte üreticinin fiyatlarda revizyon yapmasını beklediği TMO, aralık sonu itibariyle tüm fındık alım merkezlerinin kapısına kilit vurdu. Dolardaki yükselişle birlikte dolar bazındaki değeri 55 liranın üzerini gören fındık, serbest piyasada bir ara 35 TL’yi geçse de fiyatta istikrar sağlanamadı. Dolardaki düşüşü bahane eden paydaşlar paydaşlar fiyatı yeniden 30 TL’nin altına çekti.

Üretici hakkını alamıyor

Güncel dolar kuruyla bir kilogram kabuklu fındığın fiyatı 41 lira 25 kuruşa denk gelirken Düzce’de serbest piyasada fındık en yüksek 25-28 TL bandında alıcı buluyor. Bu sezon dolardaki artışa rağmen, bir yıl boyunca emek veren üreticiye hakkını vermemekte ısrar eden ihracatçı yurt dışına dolar bazında satmaya devam ettiği fındıktan elde ettiği gelirle ceplerini doldurdu.

HABER: Mehmet GÜNESEN