Üreticinin piyasa koşullarına teslim edilmemesi için geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Giresun kalite fındığın kilogramı 27 TL, levant kalite kabuklu fındığın kilogramı ise 26,5 TL olarak açıklandı. Yüzde 50 sağlam iç fındık esasına göre TMO’nun uygulayacağı alım fiyatları böylelikle belirlendi.

Üretici kara kara düşünüyor

Ancak kabuklu fındık alımlarına 1 Eylül 2021’den itibaren ilk etapta 18 noktada başlayacak olan TMO’nun sunduğu şartların oldukça sıkı olması üreticileri kara kara düşündürür oldu. Artan maliyetler ve işçi masrafları göz önüne alındığında 30 TL beklentisi bu yıl gerçekleşmeyen üreticiler, her ne kadar fiyatın tüccarda daha aşağıya çekileceğini bilse de TMO’nun bezdiren alım koşullarıyla mücadele etmeyi göze alamıyor. Büyük ve yağlı fındığı olanların tercihi TMO olurken, fındık emekçilerinin büyük bölümünün yine hemen parayla buluşmak için ürününü tüccara teslim etmesi bekleniyor. Geçmiş yıllardaki parlaklığı artık kalmayan ancak sahalara geri döndüğünü göstermek için çabalayan Fiskobirlik ise fiyatı yüksek tutarak, ‘yarışta hala ben de varım’ diyor.

Fiskobirlik alım fiyatları ne kadar?

Fiskobirlik’in 2021 güncel listesine bakıldığında,

AKÇAKOCA FINDIK FİYATLARI: 22,5 TL - 26,5 TL

DÜZCE FINDIK FİYATLARI: 22,5 TL - 26,5 TL

GİRESUN FINDIK FİYATLARI: 23 TL - 24,7 TL

SAKARYA FINDIK FİYATLARI: 25,5 TL - 24,25 TL

ZONGULDAK FINDIK FİYATLARI: 22,5 TL - 24 TL olarak fındık fiyatları tabloya yansıyor.

Fındık piyasasında istikrarın sağlanması amacıyla hükümetin TMO’yu müdahale alımı için devreye sokması sektörü üretici lehine hareketlendirse de dünyanın en büyük fındık ithalatçısı ve Nutella'nın üreticisi olan İtalyan devi Ferrero’nun fiyatta etkin rol oynadığı görüşü uzun süredir her alım öncesi gündeme geliyor. Şu günlerde ‘Emanete bırakmayın’ uyarılarına rağmen Düzce’de tüccarlara tonlarca fındığın indiği bilinirken, piyasada alım fiyatının 22,5 ila 24,5 TL arasında olduğu öğrenildi. Bu rakam Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı müdahale alım fiyatının altında kalırken, tüccarın üreticiye ‘Sizden aldığımızı Ferrero’ya satacağız, fabrika henüz kaç liradan alacağını açıklamadı, fiyatı yükseltemeyiz.’ dediği biliniyor.

Bu yıl da fiyatta hüsrana uğrayan üreticiler, artık kalıcı bir fındık politikası ile dış etkenlerin saf dışı kalmasını umut ediyor.

TMO 1 Eylül’de alıma başlıyor

Öte yandan Toprak Mahsulleri Ofisi 2021 yılı mahsulü kabuklu fındık alımına 1 Eylül 2021 tarihi itibariyle Konuralp (Çilimli) ve Akçakoca Ekip Şeflikleri başlayacak. Düzce Ekip Şefliği ise 6 Eylül 2021 tarihinde kabuklu fındık alımı için üreticilere kapılarını açacak.  

Kabuklu fındık alım esasları ise şöyle:

Sağlam iç fındık oranı yüzde 40 ve üzeri,

Rutubet oranı yüzde 6'ya kadar,

Buruşuk iç fındık oranı yüzde 10 ve altı,

Çürük ve bozuk iç fındık oranı yüzde 3 ve altı,

Çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı yüzde 5 ve altı,

Yabancı madde oranı (taş, toprak vb.) yüzde 0,5 ve altı olan tüm fındıklar satın alınacak. Eski yıl mahsulü ve eski ile yeni yıl mahsullerinin karışımı olan ürünler kesinlikle satın alınmayacak. Ürün bedeli ödemeleri 21 gün içerisinde yapılacak.