Beyaz et üretiminin yapıldığı ve aralarında Düzce’nin de bulunduğu illerden kötü haber geldi. Ülke genelinde üretimin yüzde 75’inin yapıldığı illerde yeni yönetmelik imzalanmayınca düşüş baş gösterdi. Beyaz et üretiminin yüzde 75’inin karşılandığı Sakarya, Düzce, Bolu, Kocaeli ve Bilecik’teki entegre tesisler, yeni yönetmeliği imzalamayınca üretim 10 gün içinde yüzde 80 azaldı.

Sakarya, Düzce, Bolu, Kocaeli ve Bilecik’teki kanatlı hayvan eti üreticileri, entegre üretim tesislerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 27 Ekim 2017’de çıkardığı yönetmelikteki sözleşmeyi imzalamadığı gerekçesiyle üretim yapmama kararı aldı. Yaklaşık 10 gün önce alınan kararla tavuk üretimi yüzde 80 azaldı. Entegre tesislerde ortalama 20 günlük tavuk kaldığı ve 20 günün sonrasında da beyaz et fiyatının iki katına çıkabileceği belirtildi.

Ekonomik olarak dar boğaza girilen bugünlerde vatandaşların pahalı olması nedeniyle kırmızı et tüketememesi ve beyaz ete de zam geleceği haberlerinin çıkması zor günlerin geleceğini gözler önüne seriyor. Bu durum karşısında vatandaşların ve üreticilerin ne gibi önlemler alacağı da merak edilen konular arasında yerini alıyor.

Haber: M.AYDIN