2008 yılında Türkiye'nin bugüne kadar ulaştığı en büyük fındık rekoltesinin beklenmesi, üreticilerin fiyatların düşük oluşacağı endişesine kapılmasına neden oluyor. Ekonomisinin büyük bölümü fındık ticareti ve üretimine dayanan Karadeniz Bölgesi'nden sorunun aşılması için öneriler gelirken, eleştiriler de yapılıyor.

Rekoltenin 900 Bin Ton civarında gerçekleşmesinin yanı sıra, TMO'nun elindeki stokların da eklenmesi ile dünya genelinde yaklaşık 800 bin tonluk bir fazla oluşacağı dile getiriliyor. Türkiye'nin fındık piyasasında en büyük üretici olmasına rağmen fiyatlar konusunda belirleyici olamadığına yönelik eleştiriler yapılırken, arz fazlasının halen uygulanmakta olan politikalar nedeniyle elde kalma tehlikesi bulunduğuna işaret ediliyor. Öte yandan fındık fiyatları konusunda herhangi bir öngörüde bulunmanın imkansız olduğu, fındık üreticisinin zor bir yıl yaşayacağı bunun aşılması için ciddi paralar gerektiği de dile getiriliyor.

Fındıkta yaşanan sorunların kaynağı olarak Toprak Mahsulleri Ofisi'ni gösteren bazı kesimler maliyetin altında fındık satışına tepkilerini dile getirirken, Ofisin daha önce yaptığı açıklamaların aksine fındık sezonu yaklaşırken ihaleye çıkarak fındık sattığını, bunun da fiyatları olumsuz etkilediği eleştirisini yapıyorlar.

Fındık üreticileri Sendikası'nden yapılan bir açıklama ile acil önlemler alınması gerektiğine işaret ederken, TMO'nun depolarındaki fındığın acil olarak yağlığa ayrılması gerektiği bildirildi. Fındık sezonuna bir ay gibi kısa bir süre kalması nedeniyle yeni sezonda fındık alımı esaslarının bir an önce belirlenmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, Fındık üreticisinin mağdur olmaması ve fındık ihracatından elde edilen gelirin düşmemesi için önlemlerin acilen alınmasının şart olduğu da kaydedildi.