Turizmcilerin isteğiyle okulların açılışı 28 Eylül’e ertelendi. Bu nedenle önceki yıllarda eylül ayı başına denk gelen okul alışverişi Kurban Bayramı’yla birleşti. Yeni başlayan öğrencileri okulla tanışma, bir üst sınıfa geçenlerin özledikleri arkadaşlarıyla yeniden buluşma heyecanı sararken, dar gelirli aileler ise bütçeye eklenecek okul alışverişiyle başa çıkma sorunu karşıladı.

En ucuz ürünler seçilerek yapılan kıyafet-kırtasiye alışverişinde masraflar 170 TL’den başlıyor. Okul kıyafeti de 80 TL’den başlıyor 180 TL’ye kadar uzanıyor.

Bu rakamlara, okul kitaplarıyla ulaşım ve yemek giderleri gibi zorunlu ihtiyaçlar da eklendiğinde, okul masrafları bütçeyi zorluyor. Okul hazırlıklarını bir an önce tamamlamak isteyen veliler, ihtiyaçları son dakikaya bırakmayınca Düzce’de çarşıda bir durgunluk olduğu gözlemlendi.Mağaza sahiplerine göre fiyatlarda fazla bir artış olmadı, ancak vatandaşların alım gücü azaldı. Tekrarlanan seçimler ekonomideki sıkıntılı süreç, esnafının yüzünü güldürmüşe benzemiyor.