Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan 2021 yılına ve 2022 Ocak ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı.

İhracattaki artış ithalatı yakalayamıyor

Verilere göre Düzce’de 2021 yılında 280 milyon 773 bin dolarlık ihracat, 215 milyon 988 bin dolarlık ithalat yapıldı. Dışa satım anlamına gelen ihracatta bir önceki yıla göre yüzde 25 artış kaydedilirken, dıştan alım olan ithalatta ise yüzde 60 oranında arttı.

Dış ticaret fazlası düşüşte

Her iki veride artış yeni yılla birlikte de devam etti. Aralık 2021’de tarihinde ilk kez 30 milyon doları geçen ihracat yüzde 26 oranında gerileyerek 22 milyon 317 bin dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise bir ayda yüzde 7,5 gerileyerek 20 milyon 259 bin dolar oldu. Bir önceki ay 9 milyon doların üzerinde dış ticaret fazlası veren Düzce’de ocak ayında bu sayı 2 milyon dolara kadar geriledi. 2021’in aynı ayına göreyse ithalat 2’ye katlanırken, ihracattaki artış yüzde 61 oldu.

Ülke genelinde yeni tip koronavirüs salgınının etkisiyle sanayi üretiminde yaşanan düşüş yerini yüz güldüren verilere bırakırken Düzce ekonomisinin dışa satışların dıştan aldığında yaşanan artışı yakalayamaması yetkilileri düşünmeye sevk etti.

Çarklar olması gerektiği gibi dönmüyor

Büyüyen ve gelişen sanayisi ve 5 OSB’yi bünyesinde barındırmasıyla övünülen Düzce’de, ekonomik gelişme göstergesi olan dış ticaret fazlasındaki düşüş çarkların olması gerektiği şekilde dönmediğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Yüzünü sanayiye dönen büyüme hamlesi başarıya ulaşamıyor

Merkezleri Düzce’de olmayan ve kente asgari ücretli istihdam dışında katkı sunmayan sanayi tesisleri yerine, hem ile hem de ülkeye katma değer üretimle kalkındıracak markaların olmayışı şehrin yüzünü sanayiye dönen büyüme hamlesinin önünü kesti. Son veriler de Düzce sanayisinde, kentin hava kirliliği sorunu da göz önünde bulundurarak yeniden bir planlama ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

HABER: Mehmet GÜNESEN