Fiyatı bir artıp bir düşen altın son günlerde durdurulamaz bir yükselişe geçti.

Cuma gününü 253 lira civarında kapatan altının gram fiyatı, haftanın ilk gününden itibaren 7 TL artarak 260 lira dolaylarına çıktı.

Dolar kurundaki yükselişe rağmen, altının ons fiyatındaki düşüşün etkisiyle yüzde 0,6 değer kaybeden gram altının aniden yükselmesi vatandaşlarda şaşkınlığa sebep olurken, piyasadaki değişimi ve son durumu kuyumculuk sektörünün önde gelen firmalarından Cahit Vuruş Kuyumculuk’un sahibi Cahit Vuruş’a sorduk.



“Hafta içinde yeniden düşer”

Altının haftaya yükseliş ile başlamasını değerlendiren Kuyumcu Cahit Vuruş şu ifadeleri kullandı:

“Yükseliş faiz oranlarına bağlı. Geçen haftaya göre sabah yaklaşık 7 lira civarında bir yükseliş gösterdi ama tekrardan 258 lira civarına düştü ve düşüşün devam edeceğini düşünüyoruz. Geçen haftada 268 lira civarına gelmişti, sonradan 252 liraları gördü. Yani fiyat bu hafta içinde düşer diye düşünüyoruz, 250 bandında seyredecek.”



“Fiyat yükseldikçe işleri zorlaşıyor”

Fiyatların devamlı olarak değişmesine de değinen Vuruş piyasadaki hareketliliğe ilişkin olarak şunları söyledi:

“Yani tabii ki de fiyatlar bu sezon çok hareketli. 31 Mart seçimlerinden sonra tekrardan 23 Haziran İstanbul seçimleri oldu. Beklentimiz hep İstanbul seçimleri sonrasında fiyatların düşmesiydi ama fiyat devamlı yukarı doğru gidiyor. Tabii fiyatların artık bir oturması lazım, çünkü düğün alışverişi yapacak kişilerde yatırım yapacak kişilerde fiyat yükseldikçe işleri zorlaşıyor. Düğün yapacak kişiler hep erteliyor. Öyle olunca da bizim sektörlerimizi etkiliyor. Fiyatlar artık sabit bir düzeyde ilerlemiş olsa herkes daha çok güven duyacak. Acaba ‘düşer mi? çıkar mı?’ korkusu olmayacak. Böylelikle bizde işlerimizin daha hareketli olacağını düşünüyoruz.”



“Ayırması gereken bütçe 25 bin ile 30 bin lira arasında”


Altın fiyatlarındaki son durumu da açıklayan Vuruş, düğün yapacak çiftlerin ortalama yapacağı harcamayı da belirterek şunları söyledi:

“Çeyrek altın şuan 420 civarında satılıyor. Dün 415 civarında satılıyordu, fiyatlar tabii yükseldi. Yani alım gücü düştü, bu sefer çeyrek altının yerini gram altın gram altının yerini gram altının yarısı aldı. Şuan en çok sattığımız ürünler onlar. Takı takılan kişi de düğün sonrasında beklediği takıyı geri alamıyor. Bilezik fiyatları yüksek, yani düğün yapacak bir çiftin, ortalama olarak kuyumcuya ayırması gereken bütçe 25 bin ile 30 bin lira arasında. Yarım gramı şuan 122 liraya satıyoruz. 1 gram 245 lira. Çeyrek altın 420 liradan satışa sunulurken, bileziğin gramını şuan 242 liraya satıyoruz.”



“Güvenilir yerden alınması lazım”


Son zamanlarda karşılaşılan sahte altın vakalarına da değinen Vuruş, dolandırıcılık kurbanı olunmaması için dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı:

“Sahte altınlar bize de geliyor ama bunlar genellikle il dışından. Sahte bilezik, sahte zincirler geliyor. Onlardan Düzce’mizde yok ama dışarıdan gelip bize satmaya çalışanlar oluyor. Tabii ki de biz anlıyoruz, ayar suyuyla bakıyoruz. Genel olarak Düzce’de kuyumcuların sahte altın satma durumu olmaz. Hepsi köklü esnaflar, eski esnaflar. O yüzden de Düzce’de olacağını zannetmiyorum. Sahte altını sesinden ve baskısından anlayabilirsiniz. O şekilde yani güvenilir yerden alması lazım.”



Haber: İ.İ.AYDOĞDU
Görüntü: A.KAÇAN